Магазин

Како да вежбате са вашим псом

Некада је тешко ускладити свакодневне обавезе, сопствену рутину вежбања и бригу о псу. Ипак, ово не мора да буде велики проблем, јер можете се ослонити на комбинацију "два у један" - ваш пас може постати део ваших вежби. Како љубимац може да се придружи вашем тренингу, тако да заједнички развијате мишиће, али и ојачавате однос?
Како да вежбате са вашим псом© Pexels/Karolina Grabowska

Недавно је у Русији, па и код нас, "псећа терапија" постала веома популарна. Концепт је једноставан - идете на час јоге, а ту вам се придужују пси који леже и играју се око вас. Осим што је ово добра вежба, такође подиже расположење и мами осмех на лице. Оно што је најзанимљивије је спој вежбања и дружења са животињама.

Дакле, сигурно је да пси могу да буду део фитнес рутине, али на које још начине могу да нам буду "другари за тренинг"?

1. Шетња

Најбоље за: Било које псе, али посебно за оне који могу издржати интензивније вежбе.

Шетња са псом је класична вежба за све псе, а представља један од најбољих избора, зато што шетњу можете прилагодити сопственим темпом. Не врши велики притисак на зглобове и погодан је за све  расе (укључујући кућне љубимце са прекомерном тежином или оне који имају за циљ да повећају ниво вежбања у свакодневници).

Да бисте унели разноврсност у заједничке шетње, покушајте да истражите нови крај. Дозволите свом псу да ужива у њушкању док шета, допустите му да истражује све нове мирисе и површине на које наиђе.

2. Трчање

Најбоље за: Активне псе, који имају велику потребу за вежбањем.

Трчање са псом је одличан начин да себи, али и њему, разбистрите мисли, као и да сагорите вишак енергије пса. Посебно активне расе ће имати мноштво користи од редовних трчања.

Неки пси можда више воле кратке, оштре интервалне спринтове (као што су хртови), док ће други уживати у умереном трчању поред вас пола сата или више (као што су лабрадор ретривери).

Препоручљиво је да сачекате да свог пса водите на дуже трчање док не напуни најмање годину дана, како бисте омогућили да му се зглобови развију, јер трчање може довести до великог стреса на зглобове. Из истог разлога, ово није добра вежба за псе са прекомерном тежином или оне са артритисом.

Пси са спљоштеном њушком (брахикефални) такође треба да избегавају џогирање, јер им то може представити потешкоће у дисању. Разговарајте са ветеринаром за конкретан савет о томе да ли би џогирање било прикладно за вашег љубимца. На крају, потребно је и да пазите на знаке умора или прегревања.

3. Планинарење са псом

Најбоље за: Псе са доста снаге и издржљивости.

Планинарење са вашим псом је још један сјајан облик вежбања и за вас и за вашег пса, који се може прилагодити различитим нивоима физичке способности. То је одличан кардио тренинг, којим побољшавате равнотежу и градите снагу у различитим групама мишића. Наравно, уживање у природи и прелепом пејзажу такође побољшава расположење и доказано помаже у борби против симптома стреса и анксиозности.

Када упознајете свог пса са планинарењем, почните са краћим шетњама на лакшим теренима, како бисте им помогли да изграде издржљивост, па постепено пређите на захтевније пределе. Ако имате млађег или малог пса, размислите да са собом понесете носиљку за псе, како бисте могли да им помогнете када почну да се умарају. 

4. Пливање

Најбоље за: Псе који воле воду, посебно за старије.

Пливање је вежба за цело тело, која скида тежину са зглобова пса, што значи да је савршена за старије псе или оне са проблемима са зглобовима, као што је артритис

Неки пси обожавају воду, али другима може бити тешко и можда неће инстинктивно умети да пливају. Док не будете сигурни да им је удобно, препоручујемо да им обезбедите прслук за спасавање за псе и да их држите под сталним надзором.

Расе које имају дугачка тела, као што су јазавчари, као и оне са специфичном грађом, као што су булдози, могу посебно имати потешкоћа, тако да се прслуци за спасавање увек препоручују. Трајање пливања не би требало да буде исувише дуго (око 10 до 15 минута максимално), како бисте спречили да се ваш пас умори, или да прогута превише воде, што је познато као токсичност воде.

Избегавајте бацање великих играчака у воду, јер би ваш пас могао случајно прогутати воду док је узима. Мање, равне играчке, као што је фризби могу бити боља опција. На крају, обавезно добро осушите пса након што изађе из воде, посебно све њихове кожне наборе и уши, како бисте избегли инфекције.

5. "Папи јога" (Puppy yoga)

Најбоље за: Мирне псе који уживају у опуштању са вама.

Као што је претходно наведено, ово може бити сјајна рутина. Иако јога са псима можда неће сагорети много њихове енергије, то је одличан начин да се уз вежбање и истезање повезујете се са својим љубимцем док вежбате. Ваш пас може да буде близу вас током ваше рутине, можете додати и неке позе које је би пас могао "копирати" (пас окренут нагоре и надоле, поза компаса, срећна беба, позу фетуса).

Такође, током пауза, мажење вашег љубимца ослобађа хормоне среће, укључујући окситоцин, серотонин и допамин, хемикалије које помажу нашим телима да се смире и опусте. Такође смањује нивое кортизола , хормона стреса, и снижава крвни притисак.

6. Кружни тренинг

Најбоље за: Било које псе, посебно они који уживају у триковима.

Кружни тренинг са вашим псом је још један забаван начин заједничког вежбања и може се прилагодити било ком нивоу кондиције. Изаберите неколико вежби, као што су склекови, искораци, чучњеви, трбушњаци, а између сваког понављања укључите и неколико трикова за пса.

На пример, сваки пут када искорачите напред, замолите свог пса да пружи шапу и "рукује се" с вама. Неки пси ће чак и уживати док покушавају да копирају ваше покрете. Ако је ваш пас довољно мали, можете га чак узети у руке и помазити или држати као тег при сваком понављању.

7. Бацање фризбија

Најбоље за: Псе који воле да се играју и трче.

Бацање фризбија је још један одличан облик вежбања за пса, који и вама такође може бити добра кардио вежба, посебно ако заједно трчите са њим.

8. Плес

Најбоље за: Енергичне псе који воле да уче нове трикове.

Једна од великих предности плеса са псом је то што се може у потпуности прилагодити његовим физичким способностима. Кореографија може да се састоји из трикова које они воле да раде, у којима се посебно истичу, како би плес био забаван за обоје. Одаберите енергичну музику и уживајте са својим крзненим пријатељем!

image