Магазин

Псећи "језик љубави": 6 начина на који вам ваш љубимац показује да вас воли

Однос човека и пса је од давнина један од најчвршћих емотивних односа, а већина власника паса своје љубимце не доживљавају само као крзнене подстанаре, већ пуноправне чланове породице. Људи своју љубав према псима показују на разноразне начине - мажењем, игром, па чак и куповином играчака и омиљених грицкалица. А како своје топле емоције показују куце?
Псећи "језик љубави": 6 начина на који вам ваш љубимац показује да вас воли© Canva / TriggerPhoto

Када желимо да некоме ставимо до знања да га волимо, ми то обично кажемо, али наши пси се речима не могу изразити. Зато они користе говор тела како би нам послале поруку пуну емоција. Уколико препознате код вашег четвороножног љубимца ове поступке и облике понашања будите сигурни - он вас воли и тако вам показује.

Ужива у размени погледа са вама

Визуелним контактом пси највише комуницирају са својим власницима, а у њиховим очима се могу видети различите емоције: срећа, љубав, подршка, позив за игру, а понекад и туга. Успостављањем визуелне комуникације, пси својим власницима поручују да им верују и да су им предани. Међутим, посебан знак да пас свог власника воли јесте када вас он помно посматра дуже време, готово не трепћући.

Ушушка се да се мази чим се сместите

Физички додир је универзални знак да према некоме осећамо веома топле и искрене емоције, а управо је мажење један од најчешћих начина на који пси показују да воле свог власника. Уколико се ваш пас ушушка поред вас чим седнете на фотељу или легнете у кревет, то значи да се у вашем загрљају он осећа вољено, сигурно и безбрижно.

Узбуђено маше репом када дођете кући

Власници паса често наводе да су оправо ова четвороножна створења разлог за "једвачекање" при повратку са посла, дружења или путовања. И заиста, нико се човеку који се врати са посла не радује онолико колико се радује пас. Тај реп којим маше и обара све око себе говори више од хиљаду речи и показује више љубави од хиљаду загрљаја.

"Проверава" вас у шетњи

Ходајући на повоцу или шетајући слободно, пси се за власницима и оним члановима породице које воле, често окрећу, као да проверавају да ли су ту и да ли је све у најбољем реду. Чак се и приликом игре с времена на време зауставе на тренутак како би се уверили да је све потаман. Овиме куце желе да ставе до знања да вас чувају и пазе на вас, што је прави показатељ њихове љубави.

Доносе омиљену играчку како би се играли са вама

Доношење омиљене играчке својим власницима је за псе посебан чин, који показује њихову љубав и поверење које имају. За њих су играчке попут трофеја, а када га поделе са вама у игри, значи да у њиховом животу заузимате посебно место. Следећи пут када вам куца донесе своју омиљену играчку, сетите се овога и нипошто не одбијајте игру, јер тиме као да им говорите "Не треба ми твоја љубав и пажња"!

Воли да вас "љуби"

У свом свету, куце љубав доживљавају и испољавају на начине сличне људима, па је тако и "љубљење" веома чест начин показивања емоција. Додуше, њихови су пољупци често балавији од људских, али ништа мање значајни и искрени. Власници су обично до те мере навикнути на то да их љубимци лижу по рукама (или лицу), да ни не помишљају на то да их у ствари они тако љубе.

image