Магазин

Море звезда - плажа која светли у мраку

Чувено "море звезда" или "светлећа плажа", на Малдивима на острву Вадхо, једна је од највећих туристичких атракција на свету. Ову дестинацију краси необичан феномен који се примећујe ноћу - призор који стварају микро морска створења изгледа као да се звездано небо спустило на земљу.
Море звезда - плажа која светли у мраку© Asad Photo Maldives/pexels

Малдиви јесу далека дестинације, али су многима веома привлачни због плажа и нестварне боје мора. Туристе посебно привлачи необична појава која се доживаљава само једном у животу. 

Наиме, "светлећа плажа" се многима чини као да су звезде падалице нашле у води и у мокром песку одмах уз обалу. За блиставо пространство Индијског океана које светлуца у води, заслужна су мала бића - планктони која емитују светлост која се види у мраку.

"Када људи кажу да желе да виде 'море звезда' на Малдивима, они се заправо сусрећу са хемијском реакцијом, за коју су посебно заслужени планктони - микроорганизми који не могу да контролишу кретање и само лебде у води", каже морски биолог Лорен Артур.

Плаже на острву Вадху су посебно популарне због овог феномена, јер су пуне микроорганизмима који емитују светлост налик звезданој.

Веће шансе да се виде под водом него на копну

Шансе да се види овај феномен, појачавају се у периоду од априла до октобра, када струје "терају" планктоне од југозапада ка североистоку:

"Можда ћете видети нестваран призор, али само ако имате среће, јер она је кључна. Проверен начин да их видите јесте да уђете у воду и кренете на ноћно роњење (уз водича стручњака). То је једна од најузбудљивијих ствари које можете да урадите", предлаже биолог, а пише Би-Би-Си.

Светлуцави призор, једна је од високо оцењених атракција на Малдивима. Запањујуће слике о њему се шире на мрежама и инспиришући авантуристичке путнике да га потраже. Поред поменутих Малдива, "море звезда" може да се види у Аустралији, Тајланду, Јамајци.

image