Магазин

Узми своју козу - италијанско острво преплављено животињама нуди их на поклон

Број коза на малом италијанском острву Аликуди је далеко премашио популацију људи, те је градоначелник решио да их поклања.
Узми своју козу - италијанско острво преплављено животињама нуди их на поклон© Sergiu Vălenaș/unsplash

Градоначелник малог италијанског острва преплављеног дивљим козама понудио је да поклони животиње свакоме ко жели да их има. Рикардо Гуло дошао је на ову идеју након што је недавни попис показао да је број коза на пет квадратних километра Аликудија, најмањег острва Еолског архипелага, шест пута већи од броја људи који ту живе.

Животиње, веште у кретању по стрмим литицама острва, некада су живеле хармонично уз људе, а временом су постале туристичка атракција исто колико и успавани вулкан.

Број коза је последњих година растао тако брзо да су почеле да се спуштају према насељеном подручју. Животиње наносе штету, јер брсте зелену вегетацију, изазивајући пустош у баштама и парцелама, рушећи делове камених зидова, а знају и да залутају у домове људи.

Аликуди, који је три сата вожње бродом од Сицилије, потпада под управу већег острва Липари. Челници сматрају да иницијатива "усвоји козу" је најбољи и најсаосећајнији начин за решавање овог питања.

"Апсолутно не желимо ни да размишљамо о одстрелу животиња, тако да их поклањамо. Свако може да поднесе захтев за козу, то не мора бити фармер, а нема ограничења у броју", каже Гуло.

Рок за подношење захтева је 10. април.

"Већ смо имали неколико телефонских позива, укључујући и једног узгајивача животиња са острва Вулкано који би желео да узме неколико коза јер, између осталог, производи рикоту", истакао је Гуло и додао да би још лепше и хуманије било ако би међу онима који узимају козе било оних који умеју да их припитоме.

Мештани се жале су животиње постале "неуправљиве"

Глорија, власница кафића у луци рекла је да их је "превише и да су козе неуправљиве".

"Крећу се у чопорима и наносе штету, једноставно их је превише. Једна је долазила и седела испод стола у мом бару. Било је помало симпатично, али онда сте се бринули да ли ће некога угристи".

Иако је поздравила иницијативу, довела је у питање њену изводљивост. Стизање до врха острва, где се налази село, подразумева стрм успон. "Како ће одвести козе? Можда ће бити потребан хеликоптер за пребацивање. То је леп предлог, али још нема логистичког решења", каже власница, а пише Гардијан.

image