Магазин

Финска опет најсрећнија земља на свету, Србија бележи највећи скок на листи - ево на ком је месту

Седму годину заредом, Финска је најсрећнија земља на свету, према најновијoj Светскoj листи најсрећнијих земаља. Србија се налази на 37. месту, док су скандинавске земеље (поред Финске), Данска и Шведска на врху листе најсрећнијих земаља.
Финска опет најсрећнија земља на свету, Србија бележи највећи скок на листи - ево на ком је месту© Boris Hamer/pexels

На првом месту у свету по благостању и даље се налази Финска, а затим следе Данска, Исланд, Шведска, Израел, Холандија, Норвешка, Луксембург, Швајцарска и Аустралија. Највећи пад индекса среће од 2006. до 2010. односи се на Авганистан, Либан и Јордан, док Србија, Бугарска и Летонија показују највећи скок на листи. Србија је од 2021. до 2023. године ранграна на 37. месту у односу на 2013. када је била 69 места ниже, тј. на 106 месту.

Извештај се заснива на подацима глобалног истраживања људи у више од 140 земаља. Земље су рангиране према срећи на основу њихових просечних животних процена током три претходне године.

"Забрињавајуће падови" у срећи у Америци и западној Европи

Глобално истраживање је такође показало да су млади људи у Северној Америци мање срећни од старијих генерација, пренео је Гардијан.
Према истраживању, због смањења благостања млађих од 30 година, Сједињене Америчке Државе више нису међу 20 најсрећнијих нација. У западној Европи влада исти тренд и процењује се да се може очекивати да током наредне две године млађе генерације буду мање срећне од старијих.

Примећени су "забрињавајући падове" у срећи младих, посебно у Северној Америци и западној Европи, наглашава се у извештају који координишу Центар за истраживање Универзитета Оксфорд, Галуп и Мрежа Уједињених нација за решења за одрживи развој.

Извештај не открива узроке промена у срећи међу државама, али оне долазе усред све веће забринутости због утицаја друштвених мрежа, неједнакости прихода, стамбене кризе и страха од рата и климатских промена на срећу деце и младих.

image