Магазин

Аутобуска линија у Барселони "сакривена" да би се град растеретио од туриста

Аутобуска линија 116, коју бројни туристи користе да би стигли до познатих атракција у граду, уклоњена је са мапа апликација за навигацију и градски превоз у Барселони. Овај потез је наводно помогао да се одређени делови града "очисте" од туриста.
Аутобуска линија у Барселони "сакривена" да би се град растеретио од туриста© Pexels/Mehmet Turgut Kirkgoz

Док нека места покушавају да привлаче туристе на бројне креативне начине, има и градова који заправо желе да се отарасе великог броја посетилаца.

У питању је кварт Ла Салут у Барселони, чији се становници годинама жале да често имају проблема када се враћају кућама с посла, јер је аутобус број 116 увек препун туриста који посећују чувени Парк Гуељ, који је пројектовао Антони Гауди. Становници су рекли да би возило било толико пуно, да је било немогуће уступити место чак и старијима који су се ослањали на штапове за ходање.

Овај парк је друга најпопуларнија градска атракција, одмах након базилике Саграда фамилија, која је Барселону "окачила" на туристичку мапу света, преноси "Гардијан".

Након што је градско веће средило да се ова туристичка рута уклони са Гугл и Епл мапа, становници кварта Ла Салут сада имају слободу да користе аутобусе. "У почетку смо се смејали тој идеји. Али сада смо запањени што је та мера била тако ефикасна", рекао је Сезар Санчез, локални активиста.

Алберт Батле, начелник службе за безбедност и коегзистенцију у градском већу, рекао је да, поред побољшања мобилности око Парка Гуељ, "на интернету морају да се елиминишу све референце на аутобус 116". Батле је одбио да призна или негира да је веће тражило да се ова рута уклони, али портпарол Гугла само је рекао да неће избрисати аутобуску руту све док то не затражи градско веће.

"Следеће што треба да урадимо је да цео Парк Гуељ избришемо са Гугл мапа," нашалио се Санчез.

image