Магазин

Кафа са "острва вечне младости": Да ли бисте пробали шољицу за 310 евра

Ако сте прави љубитељ кафе, вероватно вам не смета да уложите мало више труда да попијете ону “савршену”: Можда ћете дуже шетати до одређене кафеџинице зато што има квалитетну кафу, можда тачно знате каква зрна желите и спремни сте и да платите мало више, само да би напитак био што бољи. Међутим, да ли бисте дали преко 300 евра за једну шољу кафе, која долази са Далеког истока?
Кафа са "острва вечне младости": Да ли бисте пробали шољицу за 310 евра© Pixabay/jplenio

Тренутно најскупља кафа која се може пронаћи у Енглеској, у лондонском кафићу "Шот (Shot)" кошта чак 265 фунти (310 евра) по шољици. У питању су зрна "типика", квалитетније верзије зрна арабике и могу да се наруче као еспресо, макијато, мока, американо, капућино или лате. 

Зрна се увозе са имања Накајама са острва Окинава у Јапану, које припада "плавој зони" и познато је као "оствро вечне младости", јер становници овог дела Јапана често имају изузетно дуг животни век. 

Да ли је управо то оправдање за оволику цену шољице кафе? Је ли због тога килограм ових специјалних зрна кошта 1.730 евра (без трошкова транспорта)? Да ли ова зрна можда чак имају нека својства која би нам продужила живот?

Нажалост, одговор је не. 

"Реткост се очигледно увек тражи у кафи, а већина "фенси" кафа које људи пију је само тип "арабика". "Типика", која се овде користи, није најтраженија сорта - никада раније нисам видео тако скупу "типику", што сугерише да вредност произилази из чињенице да се узгаја у Јапану," рекао је шампион бариста Максвел Колона-Дешвуд за "Дејли мејл".

Ово је вероватно зато што Јапан нема климу погодну за узјагање кафе, те су зрна која могу успешно да расту врло драгоцена, што доприноси фактору ексклузивности.

Према баристима који раде у "Шоту", кафа се наводно наручује "два до три пута недељно" и најчешће је наручују "прави љубитељи кафе".

Колона-Дешвуд је додао да је ово најскупља кафа коју је икада видео, објашњавајући да се ова скупа, колекционарска зрна кафе обично продају у кесама, а не за појединачне локале. 

image
VV inauguration
banner