Магазин

Закерберг лансирао Llama 3 језички модел и тако "бацио" изазов ЧетГПТ-у

Компанија Мета представила је нови језички модел Llama 3, који ће по свему судећи постати највећи конкурент ЧетГПТ-4 Турбо софтверу са вештачком интелигенцијом. Експерти наводе како је Закербергова Llama 3 најбољи софтвер на светском тржишту и да би ОпенАИ требало озбиљно да се забрине.
Закерберг лансирао Llama 3 језички модел и тако "бацио" изазов ЧетГПТ-у© Youtube / TheAIGRID

Језички модел Llama 3, који је 19. априла лансирала Мета на чијем је челу Марк Закерберг, интергисана је у претраживаче основних Метиних апликација, попут Фејсбука, Месинџера, Инстаграма и Вацап, а користи се и у засебном софтверу Meta.ai у виду чет-бота.

Две верзије Llama 3

Софтвер са вештачком интелигенцијом креативног назива Llama 3 представљен је (за сада) у две основне верзије - Llama 3 8B, која је базирана на 8 милијарди параметара и Llama 3 70B, у коју је унето 70 милијарди улазних података. Обе верзије су креиране тако да "уче" у ходу, генеришу кодове и решавају математичке задатке на основу претходних упита.

Чак и слабија верзија доминира над другим АИ софтверима

Поред побољшаних техничких перформанси, Мета је у обе верзије имплементирала и нове функције вештачке интелигенције, попут анимације фотографија и квалитетнију интеграцију текстуалних записа на већ израђене слике. Слабија верзија је већ сада престигла сличне језичке моделе, попут GPQA, HumanEval и GSM-8K.

Llama 3 може и да "гугла" и то на 30 светских језика

Закербергови Llama 3 језички модели способни су да по захтеву корисника чак и врше претраживање на интернету користећи браузере попут Гугла и Бинга и за ову врсту задатака користе 15 трилионе токена и више од 750 милијарди речи. Притом, у својој претрази ови АИ ботови могу да користе чак 30 различитих светских језика и синтетишу податке тако да њихов упит да најбоље могуће резултате.

Закербергу у плану још једна верзија Llama 3 софтвера

Будући да је успех Llama 3 језичких модела већ у сада загарантован, Марк Закерберг је одлучио да се на овоме не зауставља и да у ближој будућности лансира још јачу и унапређенију верзију софтвера. Идеја је да у скорије време буде представљен Llama 3 400B, који ће бити базиран на 400 милијарди параметара и подржавати још више језика. Са оваквим софтвером Мета верује да ће потпуно освојити тржиште вештачке интелигенције и коначно свргнути са трона ЧетГПТ и Gemini.

image
VV inauguration
banner