Магазин

Здрав начин живота "надокнађује" утицај генетике на дужину живота за чак 60 одсто

Добро је познато да неки људи имају генетске предиспозиције за краћи или дужи животни век, а такође је познато и да фактори начина живота, посебно пушење, конзумирање алкохола, исхрана и физичка активност, могу да утичу на дуговечност. Међутим, сада су научници открили на који начин здрав стил живота може да измени утицај генетике, па чак и да дода године живота.
Здрав начин живота "надокнађује" утицај генетике на дужину живота за чак 60 одсто© Freepik/freepik

Откривено је да стил живота може променити дуговечност човека, а ако се неко придржава здравих навика, свој живот може продужити за неколико година, без обзира на генетику.

Резултати ове студије разјашњавају кључну улогу здравог начина живота у ублажавању утицаја генетских фактора на смањење животног века, закључили су истраживачи, а ово су успели да открију након анализирања здравствених података преко 300.000 људи.

Они са високим генетским ризиком за краћи живот имали су 21 одсто повећан ризик од ране смрти у поређењу са онима са ниским генетским ризиком, без обзира на њихов начин живота.

Истовремено, људи који живе нездравим начином живота имају 78 одсто повећане шансе за рану смрт, без обзира на генетски ризик, открили су истраживачи са Медицинског факултета Универзитета Џеђианг у Кини и Универзитета у Единбургу, преноси "Гардијан". Анализиране су и животне навике људи, као што су пушење, количина физичке активности, исхрана...

Међутим, налази сугеришу да би здрав начин живота могао да ублажи ефекте гена за скраћивање живота за 62 процента, као и дода чак пет година животног века.

"Учесници који су имали велики генетски ризик од ране смрти могу у просеку да продуже живот за 5.22 године у четрдесетим годинама, ако воде адекватан стил живота," сматрају истраживачи.

Закључено је да "оптимала комбинација животног стила" подразумева да "никада не пушимо, често се крећемо, имамо довољно сна и придржавамо се здраве исхране".

У студији се додаје да нежељена комбинација нездравог начина живота и гена који носе краћи животни век више него удвостручују ризик од ране смрти, у поређењу са људима са генима који носе дужи животни век и воде здрав начин живота. Ипак, коначни закључак стоји: Без обзира на генетске предиспозиције, промене у животном стилу могу довести до значајних промена у трајању животног века.

image