Магазин

Избегавање мушкараца, пушење, тврдоглавост: Бизарне тајне стогодишњака за дуговечан живот

Већина људи мисли да је тајна дуговечности добра исхрана, избегавање алкохола/цигарета и редовно вежбање. Иако су ово сигурно одговорни избори који вероватно могу да нам продуже живот, многи стогодишњаци се не придржавају ових строгих правила. Штавише, неки од њих их радо крше и сматрају да им је управо то помогло да пређу 100. годину живота.
Избегавање мушкараца, пушење, тврдоглавост: Бизарне тајне стогодишњака за дуговечан живот© Pixabay/sabinevanerp

Људи деценијама покушавају да нађу начине да живе што дуже, а иако је донедавно било незамисливо доживети 100. годину, изгледа да овај феномен постаје све чешћи. Очекује се да ће до 2050. године на свету бити око 3.2 одсто стогодишњака, преноси "Мирор".

Раније ове недеље је преминуо најстарији човек на свету - Венецуеланац Хуан Винсенте Перез Мора. Винсенте је умро у 114. години, само два месеца пре његовог 115. рођендана. Бивши фармер постао је најстарији мушкарац у Венецуели 2020. године и званично је уврштен у Гинисову књигу рекорда као најстарији човек на свету у мају 2022. године.

Имао је једанаесторо деце, шест синова и пет ћерки, па након тога је добио 41 унучади, 18 праунучади и 12 чукун унучади. Перез је своју дуговечност приписао напорном раду, раном одласку у кревет и свакодневном конзумирању "чаше агуардиентеа", локалног дестилованог жестоког пића.

Такође, 4. априла је преминуо и најстарији Јапанац на свету, Гисабуро Сонобе, са 112 година.

Дакле, сасвим је могуће да човек доживи толику старост, али питање је - како? Неколико стогодишњака је током година поделило детаље свог животног стила, за које су сматрали да су били кључ њиховог дугог животног века:

Једите јаја, избегавајте мушкарце

Један пример је госпођа Ема Морано, која је била најстарија жива особа на свету до 2017. године, када је преминула у 117. години. Рођена је 1899. године у италијанском региону Пијемонт, а за Би-Би-Си је рекла да су њене године резултат добре генетике, али и исхране засноване на јајима.

Наиме, више од 90 година свог живота јела је три јаја дневно, од којих су два била сирова. Такође је изјавила да је успела да избегне насилни брак, који је такође сматрала кључним елементом за њен дуг живот."

"Нисам желела да било ко доминира мојим животом", рекла је једном приликом за "Њујорк тајмс". Друга жена која је своју старост такође приписала избегавању мушкараца била је Џеси Галан, најстарија жива Шкотланђанка, која је умрла 2015. године у 109. години.

Џеси је своју дуговечност свела на три кључне ствари: "Много вежбам, једем топлу чинију каше свако јутро и никад се нисам удавала. Мушкарци доносе више невоље него што тврде."

За најстарију живу монахињу (115 година) Инах Канабаро Лукас из Бразила, тајна дуговечности је молитва. Вера је била важна и за Џералин Тели из Мичигена, САД, која је пре смрти 2015. године проглашена најстаријом особом на свету и имала је 116 година. Поред њене вере, тврдила је да је тајна њене дуговечности исхрана богата свињетином, укључујући свињске ноге и уши.

Храна, цигаре, тврдоглавост

Многи други стогодишњаци су истицали да је храна неопходна на путу до дуговечности. Ипак, то не значи да су сви јели само класичне здраве намирнице!

На пример, Ричард Овертон, ветеран Другог светског рата који је доживео 112 година, рекао је да му је живот продужио сладолед, заједно са цигарама.

Џени Калмент, која је умрла 1997. године у 122. години, своју је дуговечност приписала маслиновом уљу, вину, цигаретама и чоколади. Пила је порто сваки дан и пушила већину свог живота, престала је само пет година пре смрти.

За Олив Едвардс, баку од 110 година из Северног Јоркшира, дуговечност значи три оброка дневно. Често једе лосос и шпаргле, али је признала и да је због тврдоглавости дочекала старост.

Јапанац Хироемон Кимура, који је у једном тренутку пре смрти 2013. године са 113 година био проглашен за најстарију живу особу, рекао је да сваког јутра устаје када сунце изађе, свакодневно чита новине и престаје да једе када му је стомак "80 одсто пун".

 

image