Магазин

Тест од 38 питања уз помоћ алгоритма "рачуна" колико ћемо дуго живети

Да ли бисте волели да знате колико ћете дуго живети? Тест доктора Пола Севиџа, који се заснива искључиво на медицинским питањима, може дати потенцијални одговор. Тест је сачињен од 38 питања, од оних најосновнијих, до оних која се тичу животних навика и породичне анамнезе, а како и сам научник наводи, уколико резултат покаже вредности испод просечних, то не треба узимати здраво за готово, већ поразмислити шта можемо већ данас променити на боље.
Тест од 38 питања уз помоћ алгоритма "рачуна" колико ћемо дуго живети© Canva / abdallah darabseh

Питање дуговечности је у данашње време посебно актуелно, и док се мултимилијардери утркују ко ће осмислити оригиналнији приступ старењу и открити еликсир живота и младости, обичним људима не преостаје ништа друго, него да живе живот најбоље што умеју, уживајући у сваком тренутку. Али, доктору Полу Севиџу, специјализованом за постизање дуговечности, није било довољно да само ужива у животу, не знајући шта га чека, па је одлучио да сво своје знање обједини у тест од 38 питања, који би потенцијално одредио колико још времена има на Земљи. Иако може звучати (помало) неозбиљно, овакав тест је базиран на низу питања медицинске природе, које алгоритам затим анализира и претвара у године живота.

"Мој деда је увек говорио: 'Ако не погледаш, нећеш ни видети, а ако не измериш, не можеш ни да поправиш', зато сам и дизајнирао алат који је доступан свима", рекао је Пол Севиџ у интервјуу за Дејли Мејл.

38 питања на тесту дају одговор на најважније животно питање

За почетак, потребно је унети основне податке о себи - године старости, висину, телесну масу. Затим следи низ питања који се односе на начин и квалитет живота у свим његовим сферама, а питања обухватају, како информације о нама, тако и о нашим крвним сродницима, будући да се поједине болести преносе са колена на колено.

На основу којих података алгоритам "рачуна" колико ћемо дуго живети?

  • количини воћа и поврћа које поједемо током дана, унетих калорија, као и о размаку између оброка
  • да ли у исхрани користимо маслиново уље и какав нам је ниво холестерола у крви
  • колико често читамо и имамо физичку активност
  • да ли имамо социјалне интеракције током дана, недеље или месеца
  • колико сати здравог сна имамо током ноћи и да ли хрчемо док спавамо
  • на који начин реагујемо на стрес и да ли имамо навику да бринемо чак иако за тим нема потребе
  • колико смо саобраћајних нездгода имали у протекле три године и да ли везујемо појас током вожње
  • колико често конзумирамо алкохол и када га конзумирамо да ли смо склони опијању
  • да ли конзумирамо дуванске производе или опијате
  • какав сексуални живот водимо
  • да ли смо стално преморени и склони болестима
  • колико често посећујемо доктора, да ли узимамо витамине и да ли смо вакцинисани
  • какав нам је крвни притисак и ниво хемоглобина
  • да ли у породичној анамнези имамо случајеве срчаног удара, рака или деменције

На основу наших одговора на наведена питања, алгоритам "израчуна" која је потенцијална дужина нашег живота, узимајући у обзир навике, здравствено стање и историју болести у породици. Резултат који се прикаже на екрану означава број година који ћемо доживети.

Резултати испод просека би требало да нас подстакну да више водимо рачуна о здрављу

Иако и сам креатор овог теста наглашавам да резултати не могу гарантовати дужину животног века, они свакако могу подстаћи на размишљање, нарочито када се нађу испод просечних вредности. Како показују статистички подаци, просечан животни век мушкараца у Великој Британији, као представници европског континента, износи 79 година, док је у САД тај податак за јачи пол 73. Жене просечно живе нешто дуже - у Великој Британији 83 године, а у САД 79.

"Дизанирао сам тест дуговечности тако да он инспирише људе да процене утицај свог окружења, начина живота и породичне анамнезе на њихову дуговечност", навео је доктор Севиџ.

image