Магазин

Пет знакова да ваша кожа добро стари

Већина нас уме да препозна знакове ако наша кожа не стари добро - пеге од сунца, дубоке боре и сувоћа су само неке појаве на које треба обратити пажњу. Али који су знаци да је ваша кожа на добром путу? Од изгледа тена до брзине зарастања рана, ово су главни показатељи да је ваша кожа издржљива и да стари на здрав начин.
Пет знакова да ваша кожа добро стари© Freepik/wayhomestudio

Процес старења може изгледати изузетно различито од особе до особе, али могу постојати уочљиви сигнали, који говоре да ли сте током живота добро водили рачуна о свом телу. Фактори начина живота, као што су распоред спавања, рутина вежбања и стрес, такође могу допринети старењу ваше коже. Неколико стручњака је за "Хафингтон пост" објаснило како да препознате да је ваша кожа у добром стању:

Ране брзо зарастају

Брзина зацељења рана може лако показати здравље ваше коже и како она стари. Ако ваша кожа зацели од, на пример, отворене посекотине у року од недељу дана, то значи да у вашој исхрани има довољно протеина који јој у томе помажу.

Ово такође може бити знак да имате здрав имуни систем или добре гене, а ако је у питању озбиљнија рана, она би требало да зарасте у року од четири до шест недеља.

Како да знате да ли ваша рана добро зараста? Ако сте имали посекотину, ваше тело прелази у "режим поправке", како би обновило своју кожну баријеру и формирало красту. Ово штити вашу рану, омогућавајући кожи испод ње да зарасте. Знаћете да је рана потпуно нестала када ваша кожа избледи из ружичасте нијансе у боју која је ближа вашем тону коже, а површина ће се изравнати и омекшати.

Текстура коже је глатка

Ако вам је кожа глатка већину времена, можете претпоставити да ваша кожа добро стари. Ово је највероватније због недостатка оштећења од сунца, а ово је знак да је кожа хидрирана и да вам тренутна рутина неге одговара.

Још увек имате "бебеће" образе или волумен у лицу

Ако ваше лице задржава волумен како старите, то је веома добар знак. Фактори који у великој мери утичу на ваш волумен лица, као што је излагање сунцу, могу убрзати губитак здравих еластинских влакана у кожи, што смањује еластичност и количину колагена у лицу.

Тен има минималну промену боје

Ако имате минималан број флека од сунца (равне, светлосмеђе мрље на лицу) то значи да је током вашег живота ваше излагање сунцу било минимално, као и да сте је добро штитили.

Свакодневни опрез када смо изложени сунцу је једна од најважнијих ствари које можемо да урадимо да помогнемо нашој кожи да добро стари. Дакле, ако не користите никакву врсту заштите од сунца док сте напољу, више сте у опасности да видите неуједначен тон коже и промену боје.

Међутим, ако је изглед ваше коже уједначен и нема никакве промене боје, то је знак да она стари на идеалан и здрав начин. Временом, хронично излагање сунцу може повећати тамне мрље, црвенило и да доведе до жућкастог тона на кожи, објаснили су дерматолози.

Никада нисте пушили

Ако сте се уздржавали од пушења током целог живота, дали сте својој кожи прилику да стари правилно. Пушење појачава фине линије и боре, доводи до суве коже и многих других компликација.

Пушење такође може довести до дугорочних ефеката, као што су неуједначена пигментација коже, губитак еластичности и дубоке боре на лицу. Неки краткорочни ефекти пушења могу укључивати жутило прстију и ноктију, али и промену боје зуба, што такође може учинити да изгледате старије него што јесте. Стручњаци додају да је уобичајено да кожа окорелог пушача од 40 година личи на кожу непушача од 70 година.

image