Магазин

Пластични хирург открива: Да ли коришћење сламки за пиће заиста ствара боре око усана

Годинама се поставља питање да ли пушење, коришћење сламке и пућење усана доприносе развоју бора око усана. Стручњаци објашњавају да, иако наше навике свакодневне сигурно утичу на здравље и изглед лица, постоје и друга објашњења за развој ових бора.
Пластични хирург открива: Да ли коришћење сламки за пиће заиста ствара боре око усана© Freepik/fotodinero

Вертикалне и хоризонталне боре које се развијају око усана имају неколико назива. То могу бити смејалице, које се појављују када се насмејемо, марионетске боре, које крећу од углова усана и настављају ка бради, а ту су и пушачке боре, које се углавном налазе изнад усана и настају услед покрета мишића које пушачи изводе када увлаче дим - или када користимо сламчицу.

Да би умањили шансу за појављивање ових бора, многи инфлуенсери годинама промовишу посебне сламке, које имају широк отвор и које наводно не активирају мишиће усана као класичне, те представљају "сигурнију" опцију. Исто тако, бројни корисници друштвених мрежа користе посебне маске за неговање усана преко ноћи, како би биле хидриране и како би спречили појаву бора.

Међутим, да ли можемо кривити сламке за настанке бора око усана? Стручњаци кажу да је одговор мало компликованији него што многи мисле.

"Дугорочни ефекат сталног пушења и конзумирања течности кроз сламчицу, као и других покрета који изазивају скупљање усана доводи до развоја бора у тој области, зато што је кожа као комад папира", рекла је за "Њујорк пост" пластични хирург др Лара Л. Девган.

"Ако га у више наврата савијате, изнова и изнова по истим обрасцима преклапања, добићете урезане линије и онда ће уклањање бити све теже", рекла је она. "Код људи који увек пију кроз цевчицу, те линије постају све дубље и дубље."

Иако су ове линије претходно назване пушачким, могу се појавити код било кога, било да пушите или не, или пијете кроз сламку или не. На пример, довољно је само да често (и несвесно) скупљате усне када сте замишљени или ако напућите усне за "селфи". Кружни мишић око усана контролише покрете усана и обликован је као "заобљена торбица", па његово сужавање ствара већу напетост на кожи и то је оно што ствара урезивање линија.

Постоје и други фактори који такође могу допринети стварању бора на уснама, укључујући оштећење од сунца и излагање УВА и УВБ зрацима, који подстичу старење око усана и губитак волумена самих уснана, а ту је и генетика.

"Ако су фине линије и боре биле присутне у генетској историји породице, онда сте вероватно и ви у тој категорији", објаснила је.

Међутим, постоји неколико техника које можете да урадите да смањите дубоке линије бора на уснама, а све су дизајниране да их врате у стање у којем су биле у прошлости, када је кожа била отпорнија.

Како да умањите боре око усана

Најмање инвазиван начин би била употреба локалних производа као што су ретиноиди, хијалуронска киселина и витамин Ц, Б и Е, за које Девган тврди да су "три главна ослонца за смањење бора". Остали производи укључују ретинол за побољшање регенерације коже и минимизирање финих бора, ко и сјај за усне на бази хијалуронске киселине, који може помоћи у смањењу појаве финих бора.

Други начин да се смање набори у овој регији је комбинација ботокса и хијалуронских филера. Веома мале дозе ових препарата могу вратити изгубљени волумен око уста и изгладити фине боре, док веома суптилно повећање усана може заменити изгубљени колаген у уснама.

Ласерско обнављање површине, микро инфузија и микроигла такође могу регенерисати ткиво око уста и обновити кожу. На крају, најинвазивнија опција би била хируршка, као што је аутологни трансфер масти или хируршко подизање усана.

Спречавање настанка бора

Стручњаци препоручују увођење рутине неге коже, опрез приликом излагања сунчевим зрацима и избегавање активности које су повезане са израженијим скупљањем усана у свакодневном животу као што су пушење и коришћење салмчица за пиће.

image