Магазин

"Опуштајуће" ствари које само погоршавају стрес

Многи од нас се окрену ка "опуштајућим" активностима када осећамо велики стрес и анксиозност: Неко дане проведе гледајући серије, неко иде у куповину, тражећи утеху у одећи, накиту, а неки су у стању да конзумирају укусну храну без престанка. Ове ствари сигурно побољшавају ваше расположење, али да ли помажу у ублажавању стреса? Нажалост, према стручњацима, дешава се поптуно супротно.
"Опуштајуће" ствари које само погоршавају стрес© Freepik/freepik

Свако од нас себи може да допусти гледање телевизије, куповину и конзумирање укусне хране, али да ли је ово препоручљиво када осећамо великi нивое стреса? Неколико психотерапеута је за "Хафингтон пост" објаснило да, иако су ове активности пријатне, не могу бити најбоље решење за савладавање стреса. Неки од најпопуларнијих примера су:

"Бинџујете" серије, идете у шопинг без стајања

Прекомерно гледање забавног садржаја, то јест "бинџовање" серија или филмова, преједање (углавном нездравом храном), одлазак у куповину и сличне активности могу привремено да поправе расположење.

Ипак, ово су прави примери "бежања од реалности" и избегавања проблема. Иако је ово "људски" и свакоме су потребни повремени тренуци уживања, то не значи да би те пријатне активности требало да "замаскирају" негативне емоције.

Истраживање показује да потискивање тешких мисли током дужег временског периода може довести до лошег менталног, као и физичког здравља. Дакле, било да су позитивне или негативне, јаке емоције се морају осетити, обрадити и морамо њима управљати.

Уместо да "бинџујете", стручњаци препоручују да се ослоните на технике које одмах ублажавају стрес, као што је одлазак у шетњу, дубоко дисање, туширање топлом водом.... 

Говорите себи да престанете да имате "лоше мисли"

Као и претходни пример, ово представља потискивање емоција и суптилан облик "самокажњавања", које само ствара још већи притисак. Ако знате да одређена негативна мисао која вам пролази кроз главу нема логике, доказа нити правог објашњења, најбоље је само да је "пустите" да прође.

Ирационалне мисли су често последица интензивних емоција, тако да не би требало да покушавате да их избегнете (посебно јер су често ван ваше контроле).

Питате више људи за њихово мишљење

Када се суочимо са изазовом, често имамо потребу да тражимо савете и помоћ од других. То могу бити пријатељи или чланови породице, што је сасвим у реду. Међутим, проблем настаје када се различита мишљења и савети које сте добили "замрсе" и преплићу, што само додатно закомпликује ствари.

Прихватате додатне обавезе

Када сте под стресом, некада можете осетити потребу да будете продуктивни, те постанете "пребукирани", прихватате додатне пројекте на послу, да се скоро свакога дана састајемо са пријатељима, да увек тражимо нови хоби, активности које ће нам скренути пажњу...

Иако ово делује као добра идеја, временом може само да погорша ствари и врло брзо доведе до "бурнаута". Поред првобитних извора стреса, додатне обавезе доносе и нове проблеме, који ће се временом само "нагомилати". Уместо да се трудите да увек будете преокупирани другим стварима, боље је да направите паузу и сагледате све што вам ствара притисак.

Претварате се да стрес не постоји

Избегавање проблема никада не функционише на дуже стазе, зато што стрес утиче на ментално и физичко здравље, без обзира да ли му активно придајете пажњу или не. Уместо да сачекате да се ситуација отме контроли, најбоље је да се што пре посветите решавању следећих питања:

"Како се осећам? Зашто у последње време "нисам сав свој"? Који недавни догађају су оставили утисак на мене, које мисли избегавам? Да ли ми треба пауза?"

Најважнија ствар: Пронађите оно што вам одговара

За дугорочно управљање стресом, препоручљиво је успоставити рутину која укључује кретање, здраву храну и сан, медитацију, хидратацију и разговор са професионалцем. Ипак, ублажавање стреса може захтевати више покушаја и грешака, пре него што пронађете оно што вам помаже. Запамтите да, само зато што је одређена популарна техника ефикасна за неког другог, не значи да ће бити добра и за вас. Најбоље што можете да урадите је да испробате различите методе док не одредите које су за вас најумирујуће.

image