Магазин

Ако сте бесни и желите олакшање, немојте одмах да разговарате о томе, препоручују научници

Када сте љути, вероватно желите да се "издувате", тако што ћете пронаћи особу од поверења и са њом поделити све своје фрустрације и несигурности. Ово делује разумно и за многе је сигурно, "проверено" решење. Ипак, откривено је да ова врста "исповедања" можда може само да погорша бес, уместо да вас умири.
Ако сте бесни и желите олакшање, немојте одмах да разговарате о томе, препоручују научници© Freepik/drobotdean

У тренутку беса, свако тражи "вентил". Углавном се препоручује да то буде разговор са неким ко ће вам помоћи да препознате своја осећања, да анализирате ситуацију, препознате своје емоције, па да се на тај начин умирите. Међутим, нова велика анализа која укључује скоро 200 студија о бесу је показала да ово можда није најбоље решење, већ да у неким случајевима само може да појача бес.

Научници који су учествовали у истраживању сматрају да не постоји довољно доказа да разговарање о узроку беса доводи до "олакшања и катарзе". Иако то не значи да би разговор требало занемарити и држати све у себи, препоручљиво је да поразмислите да ли је можда боље испробати друге методе за смирење.

Главни разлог зашто разговор није доносио олакшање код преко 10.000 испитаних је везан за период након "исповедања". Када би неко причао о свему што га је разљутило, након тога би наставио да размишља о томе, што би постао само додатни извор менталног оптерећења, па онда и новог циклуса беса.

Кључ за обуздавање беса је првенствено смањење физиолошког узбуђења, показали су налази.

"Да бисте смањили бес, боље је да се бавите активностима које смањују ниво узбуђења", сматрају аутори . "Упркос ономе што многи саветују, чак ни трчање или други облик активности није ефикасна стратегија, јер повећава нивое узбуђења и на крају се постиже контра ефекат", преноси "Сајенс алерт".

Испитиван је ефекат активности које повећавају и смањују узбуђење, од бокса, вожње бицикла и џогирања, па до дубоког дисања и медитације.

Смирујуће активности смањиле су бес у лабораторији, а и на терену. Ефикасне активности за смањење узбуђења укључивале су опуштајуће истезање, прогресивно опуштање мишића, дијафрагмално дисање и издвајање времена за смирење.

"Било је заиста занимљиво видети да прогресивна релаксација мишића и класично опуштање могу бити подједнако ефикасни приступи као што су вежбање самосвесности и медитација", рекли су аутори .

Дакле, уместо да покушавате да "избаците" бес, истраживачи препоручују да га привремено пригушите и "смирите страсти", јер тактике смирења за које је већ доказано да ублажавају стрес могу да испразне "физиолошко гориво" које подстиче бес.

Откривено је да већина активности за повећање узбуђења или није смањила бес или су га повећале (посебно трчање). Интересатнто је да су спортови са лоптом и друге физичке активности (које укључују игру) смањиле физиолошко узбуђење, што сугерише да би физички напор могао бити кориснији за смањење беса ако је забаван.

Потребно је више истраживања да би се разјаснили ови налази, али за сада, истраживачи кажу да технике смиривања - чак и само прављење кратке паузе или бројање до 10 - нуде најбоље опције за умиривање ума и тела, па тек онда можете разматрати разговор са неким о својим проблемима.

image
VV inauguration
banner