Магазин

Желите добро здравље? Исхрана, вежбање и сан нису довољни - морате и да се излежавате на каучу

Можда лежање на каучу не звучи као продуктивна ствар, али је заправо изузетно корисна за наше здравље. Само неколико минута излежавања може да побољша ваше тело и ум - није реч о класичној дремци, нити о бесциљном листању друштвених мрежа као вид разоноде, већ је у питању само једноставно лежање отворених очију и уживање у "активном одмору".
Желите добро здравље? Исхрана, вежбање и сан нису довољни - морате и да се излежавате на каучу© Pexels/Andrea Piacquadio

Ако вам се ниоткуда јави жеља да се излежавате на софи, немојте да мислите да то значи да сте лењи и неодговорни. Штавише, ова активност је изузетно продуктивна, јер вам допушта да своје тело и ум поптуно "освежите", тако да ћете бити спремни за наредне обавезе и изазове.

Истраживачи спавања са Вашингтонског државног универзитета описали су "активан одмор" као "четврти део слагалице" у постојећем "велнес тројству" вежбања, исхране и доброг сна. Али зашто је ово толико корисно?

У савременом свету, свако од нас живи са одређеним нивоом стреса, а да то не примећујемо. То не мора увек бити стрес од којег се осећамо нервозно, преморено, неиспавано, већ може бити много суптилнији - довољно је да смо свакога дана изложени бројним информацијама на интернету или на телевизији, па да почнемо да осећамо ментално оптерећење.

Управо то је један од разлога зашто "активан одмор" не укључује коришћење телефона. Циљ ове врсте излежавања је да "пустите мозак на пашу". Испрва ћете се можда осећати непријатно јер "ништа не радите", али сваки тренутак "активног одмора" доноси више доброг него лошег за ваше ментално и физичко здравље.

Ментална пауза

У овом случају је "активан одмор" најефикаснији када не гледате телевизију, не слушате музику и не користите друштвене мреже. Другим речима, избегавајте све врсте дигиталне стимулације.

Одмор у будном стању би требало да буде период "тихих мисли", који вам омогућава да постепено обрађујете информације из околине. Једна стратегија, коју стручњаци препоручују је да једноставно погледате кроз прозор и сконцентришете се само на оно што видите - облике, текстуре и боје.

Ово је препоручљиво чак иако немате класичне опуштајуће призоре у околини, попут зеленог травњака и дрвећа - на пример, иако можда само посматрате паркиране аутомобиле и људе који пролазе, ту постоји мноштво визуелних информација које можете да упијете: Које боје су кола или одећа коју пролазник носи? Какве су пукотине на бетону, каква је текстура зидова на зградама?

На овај начин свом мозгу дајете предах, али му у исто време дајете задатак који вам спречава да вам мисли одлутају у негативном правцу. Да само "гледате у празно", без анализирања призора, велика је вероватноћа да ћете почети да размишљате о обавезама, о свему што још нисте постигли ове недеље, а можда ћете само почети себе да кривите што сте "лењи" и лежите (што, наравно, ствара контра-ефекат).

Наука објашњава зашто је одмор толико важан

Кортизол који се лучи као последица стреса вам омогућава да се носите са краткотрајном претњом, али када себи никада не дајете одмор од тога, надбубрежне жлезде се замарају. Симптоми укључују велики умор, који се не ублажава спавањем, мождану маглу, лоше расположење и жудњу за сољу и шећером, преноси "Телеграф". 

Имуни систем је такође погођен, због чега постоји велика шанса да ћете подлећи вирусним и бактеријским инфекцијама. Стре утиче и на физички изглед: Чак и ако једете врло мало и много вежбате, и даље ћете видети да вам стомак расте, зато што кортизол подстиче тело да одложи залихе масти за енергију.

Ипак, добра вест је да ће чак и мале промене попут "активног одмора" драматично смањити производњу кортизола.

Када легнете, почните са дубоким, спорим дисањем, које говори телу да сте опуштени и омогућава вашем унутрашњем систему да се "ресетује". Слични ефекти се постичу медитацијом или кратком шетњом. Излежавање на софи може да умири мозак, што спречава лучење кортизола, па самим тиме подстиче рад имуног система, успорава рад срца и побољшава крви притисак - неопходне ствари за оптимално здравље.

Иако чак и "активан одмор" мора да буде организован и уклопљен у распоред, представља један од најлакших начина да поново успоставите равнотежу у менталном и физичком здрављу. Када се осећате као да сте под великим притиском, да "сат откуцава", можда делује немогуће да се "натерате" да мирно седите, гледате кроз прозор и дишете, али научници сматрају да би ову навику требало укључити у свакодневницу. 

 

image