Магазин

Једна активност може спречити дрхтавост и храпавост гласа током старења

Савети како да нам кожа буде глатка и мишићи остану јаки док старимо се могу наћи на сваком кораку, али постоји један аспект старења који већина нас никада не узима у обзир - наш глас. Зашто долази до погоршања квалитета гласа, до дрхтавости и храпавости? Да ли нешто можемо да предузмемо да би се то спречило? Срећом, можемо, а следеће активности су веома једноставне навике које нам могу очувати глас.
Једна активност може спречити дрхтавост и храпавост гласа током старења© Freepik/freepik

Не само да опадање квалитета нашег гласа може да учини да изгледате старије, попут бора, већ стручњаци сматрају да треба да предузмемо одређене кораке да га очувамо, јер ако то не радимо, постоји ризик да у будућности можемо искусити друштвену изолацију, па чак и депресију.

"Већину људи изненађује да је глас део процеса старења, али заиста јесте", каже за "Дејли мејл" Рут Епштајн, језички терапеут из Лондона.

"Вокални набори унутар гркљана су неки од најмањих мишића које имамо. Ако размислимо о томе шта се дешава са другим мишићима како старимо, очигледно је да ће и они бити погођени," објашњава Рут.

Зашто се глас мења како старимо

Како старимо, наши гласови могу постати тиши, мање изражајни и све дрхтавији. Према једном америчком истраживању од прошле године, 20 одсто старијих одраслих ће временом развити поремећај гласа, при чему глас може да нестане, не ради како би требало, постаје слаб или нестабилан...

Ове промене могу имати далекосежне последице, па чак и довести до депресије. "Многи људи прихватају да је њихов глас слабији како старе, па онда постају повучени и мање комуницирају са другима," каже Рут. "Ту постоји дубок емоционални утицај."

Додаје и да може бити више разлога за ове промене. "Временом, наше гласнице постају чвршће и мање флексибилне, а долази и до смањења мишићне масе, које почиње да утиче на брзину, снагу и издржљивост мишића гркљана (који контролишу гласноћу и снагу гласа)."

Смањена осетљивост у овим мишићима (са пролазом година) утиче на њихову способност контракције, што глас може учинити храпавим.

"У међувремену", додаје Рут "смањење хијалуронске киселине у ткиву, која делује као лубрикант, заједно са губитком мишића повезаним са годинама доводи до тањих, чвршћих гласних набора. Производња слузи и капацитет наших плућа се такође смањују, што може да промени наш глас."

Гласови жена су подложнији промени, јер су код жена вокални набори крхкији. Међутим, оба пола могу открити да им гласови временом постају монотонији, јер гркљан спада, па продужава дужину вокалног тракта и мења звук.

"Мушки и женски гласови постају нижи од око 65. године. Хрскавица у мушком гркљану постаје тања, па мушки гласови постају све храпавији, док женски гласови постају дубљи," објашњава Рут.

Како да спречимо мењање квалитета гласа

"Људи који редовно иду у теретану или направе 10.000 корака дневно неће звучати тако старо - морате да размишљате о гласу као о делу тела."

Другим речима, да бисте спречили ове промене, одржавање кондиције је кључно. Било која врста физичке активности која вам прија и која одржава ваше здравље може спречити ослабљење гласа.

Препоручљиво је и да на време заштитите гласне жице тако што ћете, на пример, избегавати брзу храну или конзумирање хране непосредно пре спавања. "Ако једете касно, а затим се легнете да спавате, велика је вероватноћа да ће секрет киселине допутовати до задњег дела грла, што може изазвати иритацију," упозорава Рут.

Додаје да повећање уноса воде и коришћење парне инхалације може помоћи (зато што пара пролази преко ваших гласних жица и "подмазује" их). Рут додаје да људима увек говори да певају, као и да охрабрује старије људе да изађу и разговарају са другима, јер ће ћаскање помоћи да мишићи гркљана буду "у форми".

image