Магазин

Секс је као вино - бољи је с годинама

Под утицајем филмова и серија, склони смо да верујемо да је добар секс резервисан само за "младе и лепе". Међутим, недавна истраживања су показала да људи који највише уживају у сексу имају око 40 година, а задовољавајући сексуални живот може да се настави и после навршених 60 година. Који фактори доводе до узбуљивог интимног живота у зрелим годинама?
Секс је као вино - бољи је с годинама© Freepik/lookstudio

Учесталост секса опада са годинама, али старији људи су ипак сексуално активни. Иако то нису редовни односи, задовољство које припадници старијих генерација доживљавају се временом повећава, чак више него код људи који редвоно имају односе у двадесетим.

Један извештај из 2023. открио је да је 86 одсто мушкараца и 60 одсто жена старости од 60 до 69 година сексуално активно, као и 59 одсто мушкараца и 34 одсто жена између 70 до 79 година. Забележено је и да је скоро трећина мушкараца и 14 процената жена старијих од 80 година има активан сексуални живот.

"Заблуда је да старије одрасле особе нису ни сексуално активне нити заинтересоване за секс," сматра ауторка извештаја Џејни Стекенрајдер за портал "Лансет".

Отприлике 80 посто мушкараца старијих од 50 година је задовољно сексом у свом животу, док је 85 посто сексуално активних жена између 60 и 69 година врло задовољно својим интимним животом, открили су научници са Универзитета у Манчестеру у Великој Британији, преноси "Дејли мејл". Разултати су показали да су међу испитаницима најзадовољнији били брачни парови.

Зашто је секс бољи када смо старији

Иако старење доноси одређене физичке изазове када је у питању секс (пад хормона, менопауза, еректилна дисфункција), многи истраживачи су закључили да интиман живот може бити узбудљив за старије људе, јер имају више самопоуздања од млађих.

Другим речима, старији немају мисли које их могу спречити у уживању у тренутку, као што су: "Јесам ли досадан/а? Да ли радим све како треба, да ли изгледам добро? Да ли ми примећује сало/целулит/длачице?"

Ове врсте несигурности и брига везаних за секс су припадници старијих генерација одавно превазишли: Они знају шта желе, знају како да задовоље партнера и не страхују од потенцијалних грешака.

Са овим самопоуздањем се јавља и жеља за испробавањем нових ствари, отвореном комуникацијом, па самим тиме је уживање у тренутку много веће. Студије су показале да ово посебно важи за брачне парове, који су дуже време заједно. Након одређених година су спремни за откривање нових аспеката интимног живота, што буди жељу за авантуром и ојачава однос.

На крају, људи који имају више животног искуства боље познају своје тело, своју сексуалност, своје (а и партнерове) преференце.

"Реакције младих на старије људе који имају секс крећу се од хумора и гађења, па до неверовања да га старији од 50 година уопште имају. Али наша студија руши ове генерацијске баријере. Иако учесталост сексуалног опадања опада како старимо, секс остаје важан део наших живота. Не престаје и не нестаје, само се мења," рекао је др Дејвид Ли истраживач на Универзитету у Манчестеру.

Дакле, године не морају да нас спрече да уживамо у сексу, посебно јер нам такође може донети мноштво здравствених добробити за опште здравље: Повећава ендорфине (хормоне среће), рад срца, расположење, сан и општи ниво енергије.

 

image