Магазин

Како је Георгијевска лента постала симбол победе

За савремену Русију, Георгијевска лента је постала један од главних симбола Дана победе. Иако је прва асоцијација за ленту Велики Отаџбински рат, она се заправо појавила још у царској Русији за време владавине Катарине Друге
Како је Георгијевска лента постала симбол победе© mgeitver.ru

Георгијевска лента је данас симбол 9. маја, Дана победе, сећање на хероје рата и његове жртве. Почетком маја, овај симбол се може видети у Русији на сваком кораку.

Међутим, мало ко зна да лента постоји још од 18. века, а да у Русији постоји правило како би требало да се носи симбол победе.    

Од Катарине Друге до СССР

Георгијевска лента се први пут појавила за време царице Катарине Друге Романове, која је установила Орден Светог Георгија Победоносца 1769. током руско-турског рата како би подстакла лојалност и храброст војске.

Међутим, данашње име орден је добио тек за време владавине Николаја Другог и имао је четири степена. А ред првог степена састојао се од крста, звезде и траке. Ова трака је имала две жуте и три црне пруге. Данас на савременој Георгијевској траци, жута боја је замењена наранџастом. Овај орден се додељивао за храброст, за лично херојство током борби.

Током Великог отаџбинског рата, сличним бојама су се означавале гардијске јединице, као и морнарица Совјетског Савеза. Године 1943. установљен је Орден славе, којим су се награђивали редовници, подофицири и млађи команданти за личну храброст и јунаштво на бојном пољу.

 

Орден је био у облику петокраке са наранџасто-црном траком, те је по томе ова боја подсећала на траку Светог Георгија Победоносца. Овај орден је, после распада Совјетског Савеза, враћен као Орден Светог Георгија са знацима и имао је четири степена. Орден сада симболизује храброст и победничку традицију руских оружаних снага како у совјетско тако и у царско време. 

Савремени симбол 

Прва подела симболичних ленти у част Дана победе одржана је 2005. године, за време 60. годишњице завршетка Великог отаџбинског рата. Лента је служила као подсетник новим генерацијама на догађаје тих година и на значај подвига совјетског народа у одбијању агресије нацистичке Немачке и њених савезника.

Иницијатива је добила подршку и постепено се ширила, укључујући многе земље, не само бивше совјетске републике. Ово је резултат помоћи активиста, организација, предузетника и залагања руске дијаспоре у иностранству.

Прве године организатори су поделили релативно мали број трака с обзиром на величину земље, али последњих неколико година поделе се десетине милиона трака годишње.

Значење Георгијевске ленте

Постоји неколико тумачења њеног изгледа. Црна боја се традиционално сматра симболом дима, а наранџаста - ватре. О томе је у своје време писао и гроф Гиулио Ренато Лита. И то је логично, јер се награда са лентом додељивала за војне подвиге. Такође, црна трака одговара боји двоглавог орла на царском грбу, а наранџаста пруга одговара његовом златном оквиру. Тиме је наглашена припадност Руској империји. Друга верзија сугерише да три црне пруге на траци симболизују мучеништво Светог Ђорђа, а две наранџасте симболизују његово чудесно васкрсење.

Већ у совјетским временима, 1943. године, појавио се Орден славе са траком, чије су се боје готово у потпуности поклапале са бојама Светог Ђорђа, а 1945. године - медаља "За победу над Немачком у Великом отаџбинском рату 1941. –1945."

Узимајући у обзир губитке које је претрпео СССР током рата, који је закачио све породице у држави, Георгијевска лента постала је један од начина да се покаже учешће у Дану победе, ода почаст ветеранима, послужи као подсетник и промовише јединство људи.

Како правилно носити Георгијевску ленту

Лента је део сверуске акције у част Дана победе коју носе милиони људи. Међутим, значајно је знати да постоји исправан начин ношења Георгијевске ленте - на грудима у пределу срца. Причвршћује се у облику петље или машне "осмице" помоћу игле. 

Учесници сверуског јавног покрета "Добровољци победе" су 2017. године развили су посебан правилник за ношење Георгијевске ленте. Према њему, забрањено је везивање ленте за торбу или ранац, за антену или брисаче за ауто, ношење као наруквице или гумице за косу. Лента такође не сме да се качи испод струка. 

Посланици и сенатори предложили су да се Георгијевска лента изједначи са симболима војне славе и да се уведе кривична и административна одговорност за њено јавно скрнављење.

Према прописима, лента се може користити само у историјске сврхе и за учешће у званичним догађајима поводом Великог Отаџбинског рата.

image