Русија

Дан победе, војна парада у Москви; Путин: Уз агресора цела Европа, стратешке снаге спремне

Поводом годишњице победе над фашизмом у Москви се одржала Парада победе
Дан победе, војна парада у Москви; Путин: Уз агресора цела Европа, стратешке снаге спремне© Kremlin.ru/Станислав Красильников, РИА Новости

Русија слави 79. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату. У неким деловим земље већ су одржане војне параде: у Владивостоку, Новосибирску, Хабаровску, Улан Удеу, Чити, Јужно-Сахалинску.

Парада победе на Црвеном тргу почела је у девет сати, војна техника стигла је на Црвени трг у Москви пред почетак Параде победе.

Дана 9. маја у Русији и другим земљама прославља се Дан победе над нацистичком Немачком и њеним савезницима, док се у Европској унији 9. мај прославља као Дан Европе, у знак сећања на усвајање Шуманове декларације 1950. године, о европском уједињењу.

  • 9. мај 2024 • 14:41

    14:41

    Студенти војне академије при Министарству одбране Етиопије пишу писма учесницима Специјалне војне операције поводом Дана победе.

    Такође, у Руском дому у престоници Етиопије је отворена изложба посвећена Другом светском рату.

  • 14:21

    Путин са председником Кубе

    Путин се састао и са председником Кубе Мигелом Дијаз-Канелом који је Русији и њеном лидеру пожелео срећу и успех у Специјалној војној операцији, назвавши поступке САД „геополитичком манипулацијом".

    Русија увек може да рачуна на подршку Кубе, рекао је Мигел Дијаз-Канел и напоменуo да његова земља осуђује геополитичку манипулацију владе САД и покушаје приближавања НАТО границама Русије.

  • 14:12

    Путин на састанку са председником Таџикистана

    Владими Путин се након параде победе састао са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном у Кремљу.

    Путин је захвалио таџикистанском колеги што је увеличао данашњи празник својим присуством на паради победе, рекавши да је то заједнички празник.

    Захвалио је и на саучешћу које је Емомали Рахмон међу првима изјавио Русији након терористичког напада у "Крокус ситију".

    Терористи представљају претњу и за Русију и за Таџикистан, те стога специјалне службе двеју земаља сарађују у отклањању претње, навео је Путин на састанку.

  • 14:11

    И Доњецк слави

    Становници Доњецка прослављају Дан победе.

    На улицама града људи са георгијевским лентама носе цвеће на споменике, пролазе аутомобили са заставама, преноси дописник "РИА Новости".

  • 12:59

    Бесмртни пук: Боцан Харченко и српски министри на церемонији поводом Дана победе

    "Историју и оне који су пролили крв за слободу, Србија и Београд неће заборавити", једногласна је порука окупљених учесника манифестације "Бесмртни пук" у Београду, организоване поводом 79 година победе над нацистичком Немачком.

    У државној церемонији одавања полагања венаца и цвећа на меморијал Ослободиоцима Београда, код Вечне ватре и Споменика Црвеноармејцу учествовао је и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

    Шетња "Бесмртног пука" одржана је и у Нишу са заставама Србије, Русије, Белорусије, Новорусије и заставом какву су совјетски војници поставили на куполу Рајхстага.

    Опширније о шетњи "Бесмртног пука" у Србији прочитајте у одвојеној вести.

  • 12:58

    Руске, украјинске и совјетске заставе вијоре се Берлином; Полиција спречава да не дође до инцидента

    У Берлину је данас одржана акција посвећена Дану победе код споменика совјетским војницима. 

    Акција је окупила неколико стотина људи, међу којима су били и они који су носили руску, украјинску и совјетску заставу, али и Георгијевску ленту, иако су власти претходних дана забраниле ово руско и совјетско обележје. Полиција је стога запленила неколико оваквих застава.

    Будући да су се окупили људи који подржавају и Украјину и Русију дошло је до варница.

    Проукрајински активисти раширили су украјинску заставу и узвикивали: "За Дан победе над окупаторима: јуче, данас, сутра". Други део окупљених окарактерисао их је као провокаторе, будући да руске заставе нису биле дозвољене.  

    Медији преносе да се полиција налази на терену како би се спречили потенцијални инциденти.

  • 12:17

    Кадиров честитао Дан победе: Нема сумње да ће победа бити наша!

    Лидер Чеченије Рамзан Кадиров честитао је Дан победе на Телеграму, и поручио да овај дан подсећа на то колика је вредност мира и слободе.

    "Сећање на оне који су своје животе положили на олтар победе заувек ће остати у нашим срцима. Нема сумње да је подвиг совјетских војника блистав пример храбрости, посвећености и истинског патриотизма. Наши храбри ратници данас настављају племенито дело својих очева и дедова на западним границама, уништавајући клице национализма. Нема сумње да ће победа у овој борби бити наша!", написао је Кадиров.

  • 10:47

    Додик честитао грађанима Српске Дан победе

    Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас грађанима Српске 9. мај - Дан победе над фашизмом и Дан Европе, један од, како је навео, најзначајнијих датума у историји човечанства.

    "То је дан када одајемо почаст жртвама антифашистичке борбе чији је живот уграђен у стварање бољег и праведнијег света", навео је председник Републике Српске.

    Сећајући се огромног доприноса српског народа у борби за ослобађање Европе, изражавамо захвалност херојима који су донели мир, навео је Додик и додао:

    "Срби су слободарски народ који је увек био на страни правде и треба да будемо поносни на своју прошлост, историју и победу у борби против фашизма. Република Српска данас је добро и стабилно место за живот свих, без обзира на нацију и веру, и настављамо да гајимо савремене цивилизацијске вредности и антифашистичку традицију".

  • 10:01

    Авиони осликали небо у бојама руске заставе

    Небо изнад Црвеног трга у бојама руске заставе осликало је шест авиона "Су-25БМ", а заједно са њима у оквиру Параде пролетела је и група руских "витезова" у авионима "Миг-29".

  • 10:01

    Путин положио цвеће на Гроб незнаног јунака

    Након параде, председник Русије положио је цвеће на Гроб незнаног јунака у Александровској башти. 

image