Србија и Балкан

"Бесмртни пук": Амбасадор Русије и министри у Влади Србије на државној церемонији Дана победе

Грађани, потомци јунака који су се борили против фашизма с поносом су се окупили испред Вуковог споменика, носећи српске и руске заставе, али и ретке сачуване фотографије оних који су јунаштвом задужили поколења
"Бесмртни пук": Амбасадор Русије и министри у Влади Србије на државној церемонији  Дана победе© РТ Балкан

"Историју и оне који су пролили крв за слободу, Србија и Београд неће заборавити", једногласна је порука окупљених учесника манифестације "Бесмртни пук" у Београду, организоване поводом 79 година победе над нацистичком Немачком.

У државној церемонији одавања полагања венаца и цвећа на меморијал Ослободиоцима Београда, код Вечне ватре и Споменика Црвеноармејцу учествовао је и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

Почаст на погинуле за ослобођење престонице Србије одали су и заменик Председника Владе Србије Александар Вулин, Министар културе Србије Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, министар за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, министар без портфеља Ненад Поповић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, делегација Војске Србије, амбасадор Азербејџана Камиљ Хасијев, амбасадор Белорусије Сергеј Малиновскиј, амбасадор Казахстана Мади Атамкулов, запослени у Амбасади Русије у Београду, чланови борачких и других удружења, руски сународници, бројни грађани Србије.

Грађани, потомци јунака који су се борили против фашизма с поносом су се окупили испред Вуковог споменика, носећи српске и руске заставе, али и ретке сачуване фотографије оних који су јунаштвом задужили поколења.

Шетња "Бесмртног пука" одржана је и у Нишу са заставама Србије, Русије, Белорусије, Новорусије и заставом какву су совјетски војници поставили на куполу Рајхстага.

Градска удружења ветерана и учесника ратова од 1991-1999. године и друга патриотска удружења марширала су градом са фотографијама настрадалих Нишлија.

Руководство града Ниша и делегација руске амбасаде у Србији положила је јуче венац на Меморијал совјетским војницима, страдалим у околини града 1944. године, саопштио је Руски дом у Београду.

Манифестација "Бесмртни пук", покренута у Русији, попримила је међународни карактер, а у Србији се одржава од 2016. године. Организује се у циљу очувања културе сећања на оне који су дали своје животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године. То је уједно и допринос борби против покушаја ревизије историје, наводе организатори.

Први пут манифестацији ће се придружити Крагујевац и Ниш. 

Поводом годишњице Велике Победе у Београду је одржан концерт чувене руске вокалне групе "Хор Турецког" који је организован уз подршку Министарства спољних послова Руске Федерације и московске владе.

image