Магазин

Јака соларна олуја погодила Земљу: Mоже да изазове поремећај у комуникацијама

Олуја представља опасност за високонапонске далеководе, а не за електричне водове у домовима
Јака соларна олуја погодила Земљу: Mоже да изазове поремећај у комуникацијама© Tanjug/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Необично јака соларна геомагнетна олуја која је погодила Земљу и која је најјача за последњу 21 годину могла би да изазове појаву поларне светлости на нашој планети овога викенда и поремети комуникације.

Аурора бореалис у Европи виђена је ноћас јужније него обично, наводи "Гардијан" - од Ирске и Британије до Чешке и Немачке.

Национална управа САД за океане и атмосферу (НОАА) издала је упозорење на јаку геомагнетну олују која је погодила Земљу у петак поподне, сатима раније него што се очекивало, наводећи да је реч о најјачој соларној олуји која је погодила Земљу од октобра 2003. године, пренео је АП.

НОАА наводи да ће се ефекти геомагнетне олује осећати током викенда, а можда и следеће седмице.

НОАА је упозорила оператере електрана и свемирских летелица у орбити да предузму мере предострожности.

Соларна олуја би могла да изазове појаву поларне светлости чак и на југу САД, укључујући Алабаму и северну Калифорнију, истиче НОАА.

Напомиње се да ова олуја представља опасност за високонапонске далеководе, а не за електричне водове у домовима.

Соларна олуја би могла да утиче на рад сателита у орбити што би могло да изазове поремећај услуга навигације и комуникације на Земљи.
Поларна светлост била је видљива у петак дуж Источне обале и на југу САД, пренео је Си-Ен-Ен.

НАСА је саопштила да соларна олуја не представља озбиљну претњу за седам астронаута који се налазе на Међународној свемирској станици.

Екстремна геомагнетна олуја 2003. године довела је до нестанка струје у Шведској и оштећења трансформатора у Јужној Африци.

Услед јаке соларне олује која је проузроковала снажну ерупцију из сунчевих пега, поларна светлост "аурора бореалис" се синоћ могла видети и на подручју Балкана.

Иако је поларна светлост феномен који се повезује са севером Европе, синоћ је обасјала небо и изнад Босне и Херцеговине, као и Хрватске, преносе регионални медији, а могла се видети и у северним деловима Србије.

image