Магазин

Проналазак воде у свемиру може бити показатељ ванземаљског живота

Нова истраживања показују да на сваких сто звезда у свемиру, постоји могућност да се налази једна стеновита планета која има воду. Стручњаци сматрају да управо ово откриће може бити потенцијални доказ ванземаљског живота у далеким деловима универзума, преноси "Танјуг".
Проналазак воде у свемиру може бити показатељ ванземаљског живота© Pexels/Jacub Gomez

Вероватноћа проналаска стеновите планете на којој постоје резерве воде у течном стању повећана је за 100 пута, јер би, како тврде научници, у систему скоро сваке звезде сличне нашем Сунцу могла да се нађе и по једна таква планета, што повећава и вероватноћу о постојању и откривању неког новог облика ванземаљског живота.  

Ова тврдња је објављена у анализи часописа "Нејчр комјуникејшнс" и представљена је на конференцији Голдшмит Геокимистри која се ове године одржава у француском граду Лиону, пренела је агенција АНСА. Резултати студије коју је спровео амерички Универзитет Рутгерс указују да чак и тамо где не постоје услови за постојање течне воде на површини неких планете, резерве течне воде могле би да буду пронађене испод површине.  

"Пре него што смо уопште почели да разматрамо могућност постојања подземних вода, процењено је да око једна стеновита планета на сваких 100 звезда може имати течну воду", каже водећи истраживач Лујенд Оџ.  

Према његовим речима нови модел показује да би, уколико су услови исправни, вероватноћа могла да се приближи и на једну планету за сваку звезду. "Дакле, постоји 100 пута већа вероватноћа да пронађемо течну воду, него што смо мислили. Само у нашем Млечном путу постоји око 100 милијарди звезда, што значи да постоје заиста добре шансе да је живот могао настати још негде у нашем универзуму", указао је Оџ. 

image