Магазин

Планете на којима се налазе ванземаљци могу да имају љубичасту нијансу, кажу научници

Једно од највећих питања без "опипљивог" одговора у науци јесте да ли постоји живот ван Земље? И ако постоји, где се крије? Надомак одговора су научници са Универзитета Корнел који верују да су направили велики корак у потрази за ванземаљцима.
Планете на којима се налазе ванземаљци могу да имају љубичасту нијансу, кажу научници© Miriam Espacio/pexels

"Да ли постоје ванземаљци", "Јесу ли то зелена створења са крупним очима или неки микроорганизми", "Како изгледа живот ван наше планете" су неке од недоумица са којима се неретко сусрећемо када причамо, читамо или гледамо емисије о безграничном космосу.

Овим битним питањем за целокупно човечанство, већ дуго се баве научници, а истраживачи са Универзитета Корнел недавно су изнели занимљиве теорије. Наиме, они сматрају да планете на којима се налази живот могу да дају карактеристичну љубичасту нијансу, због љубичастих бактерија.

"Ми само отварамо очи за ове фасцинантне светове око нас. Љубичасте бактерије могу да преживе и напредују под разним условима да је лако замислити да би у многим различитим световима љубичаста могла бити нова зелена - боја која се повезује са животом на Земљи", рекла је др Лиза Калтенегер, коауторка студије, преноси Дејли мејл.

Живот на другим планетама може изгледати сасвим другачије, јасни су научници.

"Морамо да направимо базу података за знакове живота како бисмо били сигурни да наши телескопи нешто не пропусте", наглашава др Калтенегер.

Истраживачи су каталогизирали боје и хемијске "потписе" из разноврсног спектра организама и минерала. Љубичасте бактерије могу користити невидљиво инфрацрвено зрачење за покретање фотосинтезе, говоре анализе.

Из тог разлога, љубичасте бактерије су вероватно биле распрострањене давно на Земљи пре појаве фотосинтезе биљног типа, рекли су истраживачи.

Изван Земље, љубичасте бактерије би могле бити посебно погодне за планете које круже око хладнијих црвених патуљака (типa звезда), истичу научници.

Такође, нова студија долази убрзо након што су научници сугерисали да би живот ван земље могао да се крије много ближе него што се мисли.

Научници са Универзитета у Вашингтону тврде да би НАСА могла да потврди ванземаљски живот 2030. године када буде лансира своју летелицу на Јупитеров месец.

image
VV inauguration
banner