Магазин

"Да ли користиш Оземпик": Како пристојно поставити питање о начину мршављења

Када је чувена глумица Барбра Страјсенд написала испод слике глумице Мелисе Мекартни "Да ли користиш Оземпик?" суочила се са критикама и осудом јавности, али је можемо разумети, јер кад приметимо да је неко кога познајемо много смршао за кратко време, често имамо потребу да га питамо како је то постигао. Осим што је променио режим исхране и вежбања, можда нас интересује да ли је имао "помоћ" популарних лекова за мршављење - то јест, од "магичних пречица". Како (и да ли) да поставите ова питања?
"Да ли користиш Оземпик": Како пристојно поставити питање о начину мршављења© Freepik/prostooleh

Са појавом све више различитих метода мршављења, очекивано је да знатижеља људи расте. До недавно, већина савета за скидање вишка тежине је подразумевала вежбање, уношење мање калорија или "детокс" програме (различити суплементи, сокови...), али пре нешто више од годину дана, многи су почели да се ослањају на лекове као што су Оземпик и Вегови.

Ови лекови, првенствено намењени за оболеле од дијабетеса, опонашају хормон ГЛП-1, који успорава пролаз хране кроз тело, те умањује апетит и врло брзо подстиче мршављење. Потражња за овим леком је толико велика да је претходно проглашена несташица, а очигледно је и да га многе познате личности користе.

С обзиром да ове "пречице" постају скоро па очекиван пут ка мршављењу данас, лако је претпоставити да их сви користе. Међутим, да ли то значи да је прихватљиво да некога ко је много смршао питамо како је то успео, то јест да ли је користио "магични штапић" Оземпик?

Контекст је важан

Ову "грешку" је на друштвеним мрежама недавно направила глумица Барбра Страјсенд, када је испод фотографије глумице Мелисе Мекартни, на којој је било очигледно да је изгубила много килограма, написала коментар: "Да ли користиш Оземпик?"

Јавност није била одушевљена - многи су њен коментар назвали непристојним и необазривим, али Мекартни је рекла да је била поласкана, а Барбра је објаснила да је имала добре намере, јер је помислила да Мелиса изгледа "фантастично" и само је желела да зна како је то постигла.

Дакле, чак иако нам то није циљ, ова врста директног питања може да проузрокује негативне реакције. Како правилно да поставимо питање о нечијем процесу мршављења? Која је "златна средина" између радозналости и поштовања саговорника?

Суптилност је најважнија

"Са развијањем нових метода и истраживања о мршављењу, веровање да је гојазност искључиво последица мањка дисциплине полако јењава, људи боље разумеју да је ово комплексан проблем," објашњава др Андре Акоста за "Јаху лајф". Додаје да је ово добра ствар, али да ипак не значи да било ко може слободно да коментарише на ову тему.

Оземпик и други лекови за мршављење отворили су нову врсту комуникације о овој теми, али "старо правило" још увек важи: Питања о тежини и употреби лекова за мршављење спадају у категорију веома личних и потенцијално инвазивних питања, сматрају стручњаци за бонтон.

Дакле, постоји велика вероватноћа да ћете прећи границу лепог понашања ако некога питате да ли користи Оземпик, али то не значи да је увек непристојно давати комплимент некоме ко је смршао, посебно ако сте сигурни да је особа заиста имала циљ да смрша.

"Изгледаш сјајно" може бити добар пример, јер ово саговорнику даје прилику да одлучи да ли да образложи процес мршављења или да се само захвали и оконча разговор.

Након што покренете ову врсту суптилнијег позива за разговор, обратите пажњу на то да ли друга страна има жељу да учествује или се повлачи. На пример, ако је одговор неутралан, без назнаке да ће да се тема настави, боље је да преусмерите разговор.  

Такође, није препоручљиво да директно питате о лековима за мршављење, осим ако особа која их је узимала не покрене ту тему. У супротном, ако одмах споменете лекове, то би се могло протумачити као да верујете да особа са којом разговарате не може постићи губитак тежине без "помоћи". Поред тога, ово може да их наведе да разговарају о свом здравственом стању, о чему већина људи не жели да разговара.

image