Свет

Фармацеутска компанија милионима подмићивала докторе у САД: Гојазнима лекови до краја живота

Решење спонзорисаних стручњака за амерички проблем са гојазношћу блиско је повезан са финансијским амбицијама компаније "Ново нордиск"
Фармацеутска компанија милионима подмићивала докторе у САД: Гојазнима лекови до краја животаGetty © Photo by George Frey/Getty Images

Произвођач лекова "Ново нордиск" из Данске платио је докторима и медицинским радницима у Америци најмање 25,8 милиона како би промовисао свој лек за мршављење, открио је Ројтерс.

Новац је стратешки распоређен и током десет година уплаћиван елитној групи експерата за гојазност, који су снажан и скуп лек преписивали десетинама милиона Американаца. 

"Саветовање о исхрани и вежбању већ деценијама не успева", рекао је у јуну водећи амерички специјалиста за гојазност Ли Каплан публици од око 400 лекара који похађају његов годишњи курс гојазности у хотелу у области Бостона. Каплан их је том приликом позвао да се окрену новој генерацији лекова за мршављење, укључујући леку "Вегови" из компаније "Ново нордиск", који би, како тврди, могли да помогну десетинама милиона Американаца са прекомерном тежином.

"Гојазност треба третирати једнако агресивно као и друге хроничне болести попут високог крвног притиска или дијабетеса - доживотним лековима. Мораћемо да користимо ове лекове", рекао је он на јунском скупу, "све док нечије тело жели да има гојазност".

Капланово решење за амерички проблем са гојазношћу блиско је повезано са финансијским амбицијама компаније "Ново нордиск" за лек "Вегови", објашњава Ројтерс у опсежној анализи. 

Дански произвођач лекова, дуго познат по лековима за дијабетес, трансформисао се у највећу светску компанију за производњу лекова за мршављење. "Ново нордиск" је инвеститорима рекао да је њихово циљно тржиште 764 милиона гојазних људи широм света.

Најуноснији регион су свакако Сједињене Америчке Државе, где више од две трећине одраслих има прекомерну тежину, а лекови су често скупљи него било где на свету.

Америчким пацијентима "Ново нордиск" наплаћује 1.300 долара месечно за инјекцију која се прима једном недељно.

Каплан (69) је гастроентеролог који је до прошле године водио Институт за гојазност, метаболизам и исхрану у Општој болници у Масачусетсу и предавао на медицинској школи при Харварду. 

Поред тога, међутим, он је такође и високо плаћен гласноговорник: "Ново нордијск" је потрошио 1,4 милиона долара на Каплана за консултантски рад и путовања од 2013. и 2022. године, показује Ројтерсова анализа федералних података.

Исплате су, како објашњавају, део напора да амерички доктори допринесу томе да лек "Вегови" постане најпреписиванији лек на свету, те да убеде осигуравајуће куће а да плате за њега. На овај "пројекат" промоције лекова "Вегови" и "Саксенда" је данска компанија потрошила 25,8 милиона евра.

Важно је напоменути да "Ново нордијск" производи и чувени "Оземпик", лек за дијабетес који се такође користи и за мршављење. 

Најмање 57 америчких лекара прихватило је више од 100.000 долара од данске компаније у трансакцијама повезаним са њиховим мање познатим лековима, "Веговијем" или "Сакендом". То је, како напомиње агенција, утицајна група: четрдесет и један специјалиста за гојазност који воде клинике за контролу тежине, запослени у универзитетским болницама, и они који пишу смернице за лечење гојазности и  заузимају највише позиције у медицинским удружењима, показао је Ројтерсов преглед њихових акредитива и публикација.

Ипак, ови лекови се тешко продају многим осигуравачима, послодавцима и владиним агенцијама, које нерадо плаћају високу цену за лек за који компанија тврди да га треба узимати целог живота, односно на неодређено време. Испитивања која је спровела компанија показала су да су пацијенти који су престали обично вратили већину иницијалне телесне тежине.

Истраживачи са Универзитета Вандербилт закључили су у марту да би годишња потрошња само на "Вегови", са процењеним попустом од 23%, износила 27 милијарди долара за лечење само 10 одсто гојазних пацијената који користе Медикер, државни програм здравствене заштите за старије особе. 

То би било једнако скоро петини укупне тренутне потрошње Медикера на лекове.

"Ново" је, са друге стране, рекао да Медикер треба да обезбеди лекове за гојазност као што то чини за оне који се лече од било које друге озбиљне болести. Уколико то не учине, додају, "потврђују стигму и предрасуде са којима се суочавају пацијенти са гојазношћу".

image