Магазин

Оземпик: Да ли је мудро ослањати се на "магичан лек" за мршављење

Више од годину дана, бројне славне личности свој драстичан губитак килограма приписују Оземпику, па су и многи људи широм света кренули њиховим стопама и почели да га користе. Многи су изјавили да би лекови попут Оземпика могли да "окончају гојазност", тако што смањују апетит и телесну тежину, али може ли се веровати да је један лек довољан да реши глобални проблем гојазности и побољша здравље човека?
Оземпик: Да ли је мудро ослањати се на "магичан лек" за мршављењеGetty © Mario Tama

Пре свега, важно је напоменути да Оземпик није први лек за мршављење који је представљен као "чудесно" и "револуционарно" решење, већ је само најновији тренд у дугој историји оваквих производа.

Ипак, други лекови ове врсте нису имали толику популарност, која не јењава више од годину дана. Штавише, многи од њих су потпуно повучени с тржишта, због бројних нежељених ефеката и опасности по здравље. За сада не делује као да ће Оземпик доживети исту судбину, али такође не постоји довољно доказа који потврђују да је овај "чудесан лек" најбоље решења за оне који желе да смршају (и буду здравији).

Оземпик нема увек исти ефекат

Када се говори о резултатима студија у којима се проучава овај лек, често се акценат ставља на средњу вредност резултата или на максималне резултате. Дакле, студије би могле показати да су они који су користили лек изгубили у просеку 10.9 одсто своје телесне тежине, али би поједини испитаници заправо губили више од 20 одсто, а други мање од 5 одсто.

Другим речима, ефекти и резултати су променљиви, некима лек не одговара, то јест не губе "просечан" број килограма, а неки уопште не губе на тежини. За ове људе, нежељени ефекти могу бити много већи од потенцијалних користи.

За сада није јасно зашто лек доноси другачије исходе за другачије људе, али претпоставља се да је то због разлика у генетици и животном стилу.

Пролазно или трајно решење

Када лекови за мршављење делују, они су ефикасни само док се узимају. То значи да људи морају да их узимају дугорочно, да би задржали жељену тежину.

Краткорочни нежељени ефекти лекова као што је Оземпик укључују вртоглавицу, мучнину, повраћање и друге гастроинтестиналне сметње. Али пошто се ови лекови веома кратко користе као лекови за мршављење (уместо за дијабетес, као што су првобитно намењени), једноставно не постоји довољно података који би рекли да ли ће се нежељени ефекти повећати како их људи узимају дуже.

Исто тако, није познато да ли они који их дугорочно узимају могу да развију толеранцију, тако да дозе више немају никаквог ефекта на губљење килограма, чак иако је лек у почеку био делотворан.

Мршављење није једини фактор

Многи који разматрају коришћење или увелико користе ове лекове, верују да им то даје брз пут не само до смањења телесне тежине, већ и до побољшаног здавља. Међутим, скидање вишка килограма помоћу лекова је само један део пута ка бољем здрављу, јер након тога, здравље највише зависи од промена у исхрани и животном стилу појединца.

Лекови могу бити алати, али не и коначан одговор

Производња и узимање ових лекова можда делује као добар почетак, али они су и даље скупи, а велико узбуђење и популарност је праћено несташицама залиха, што представља проблем за оне којима су лекови за дијабетес, попут Оземпика, веома потребни.

На крају крајева, сложени изазови, попут гојазности, се не могу потпуно пребродити једноставним решењима.

image
VV inauguration
banner