Магазин

Европски градови с најлепшим плажама (ФОТО)

Припреме за летовање већ су почеле и многи од нас су у разним потрагама - које земљу за уживање изабрати, где наћи плаже које су као рођене за дремуцкање и гледање у бескрајно плаветнило, а такође хтели бисмо и неки ресторан поред. Листа са најлепшим морским градовима у Европи постоји и ево како изгледа...
Европски градови с најлепшим плажама (ФОТО)© Drew Dizzy Graham/unsplash

Избор прелепих плажа у Европи је импресиван, али како од најбоље пронаћи најбољу? Плаже које красе мирна и нетакнута места, идеална за боравак на мору и уживању на сунцу, песку и нестварно плавој боји мора налазе се од турске ривијере до острва Ил де Ре у Француској, сматра Гардијан који је и саставио листу европских градова са најлепшим плажама.

Асос, Кефалонија, Грчка

Има нешто посебно у малом, али савршеном Асосу - од допадљивих кућица, преко прелепе две мале плаже. Туристи који су посетили, кажу да је право задовољство изнајмити моторни чамац и открити мале увале. Шетачи могу да прате стазу од ртова до рушевина замка Асос из 16. века.

Акиака, Турска

Ова плажа налази је на ушћу реке Азмак у светлуцавом заливу Гокова. Иза плаже, налази се мрежа улица са традиционалним бисторима и кафићима.

Голтуркбуку, Турска

И још један бисер долази из ове државе - кад би Турска имала Сен Тропе, онда би то би то била ова сјајна комбинација два села, Голкои и Туркбуку, са новоотвореном плажом и клубовима који одишу опуштеном атмосфером.

Шибеник, Хрватска

Шибеник има прелепу архитектуру и куће са крововима од теракоте – и знатно мање гужве у односу на веће хрветске приморске градове. Ово је град створен за лутање - од обале до елегантне катедрале, кроз сплет пролаза и уличица које воде до тврђаве Светог Михаила из 11. века.

Цавтат, Хрватска

Један од најшармантнијих малих приморских градова Далмације, Цавтат такође има куће са крововима од теракоте које се протежу око малог залива, са два шумовита полуострва која се протежу према Дубровнику. Кафиће и ресторане, деценијама воде исте породице. Налазе се паралелно са шеталиштем уз обалу, са платформама за пливање и малим увалама са кристално чистом водом.

Санта Мариа ди Кастелабате, Италија

Прелепо насеље у округу Салерно, у региону Кампанија. Рибарски чамци се са пецања враћају рано ујутру да снабдевају градске ресторане. Дани се могу провести у ленчарењу на песку или шетњама пешачким стазама до националног парка, а ту су и археолошка налазишта Паестум и Велиа.

Ла Флоте, Ил де Ре, Француска

Некада важна лука за морски риболов, Ла Флоте је једно од најлепших села на Ил де Реу, са низом уских улица које се протежу између кућа. Оближња плажа Арнеро је најбољи избор за лења поподнева.

Concarneau, Бретања, Француска

Град се састоји из два дела, појасом тик уз плажу и рибарском флотом која пуни градске ресторане најсвежијим морским плодовима.

Форнелс, Менорка, Шпанија

Форнелс је једно од најшармантнијих рибарских села на Менорци, са занимљивом обалом прошараном палмама и рибљим ресторана. Последњих година познат је и по воденим спортовима.

Лафранц, Гирона, Шпанија

Велики број белих кућа са плавим вратима, мали чамаца дају Лафранцу пријатан утисак старог рибарског града. Некада најгламурозније место на Коста Брави, које је привлачило све од Ернеста Хемингвеја и Салвадора Далија до Елизабет Тејлор и Софије Лорен, постало је породично одмаралиште у ком је гужва у јулу и августу. Лука је као сторена за водене спортове, али и шетње, пише Гардијан.

image