Магазин

Седам знакова да ћете ускоро добити на тежини

Наше навике утичу на наше здравље и изглед, а то се посебно односи на телесну тежину. Које су ваше методе одржавања тежине? Да ли је ослањање на дијете и кардио тренинг довољно? Какво је ваше расположење, снага, да ли сте наспавани? Све ово може да одреди да ли ћете имати проблема са гојазношћу или ћете успети да одржите здраву телесну тежину.
Седам знакова да ћете ускоро добити на тежини© Freepik/KamranAydinov

Вишак килограма се често "прикраде", тако да га и не приметите док не постане очигледно. Срећом, постоји неколико навика које можете да исправите да бисте спречили гојење (али и побољшали генерално здравствено стање), тако да дугорочно будете задовољни својом тежином:

На дијети сте

Иако сте можда одлучили да испробате рестриктивнији режим исхране управо зато што желите да смршате, ово вероватно није добра идеја на дуже стазе.

Краткорочно можете изгубити нешто на тежини, али истраживања показују да људи који су на дијети често "врате" килограме или чак буду тежи него пре. Према анализирању различитих студија, особе које су држале дијету су повратиле више од половине тежине коју су изгубиле у року од две године, а после пет година повратили су око 80 одсто.

Када покушате да смршате дијетом, ваше тело ће се "борити" против вас (зато је често тешко придржавати их се). Чим количина уноса калорија падне, ваше тело ће да производи мање лептина, хормона који вашем мозгу говори да сте сити, а производиће више грелина, хормона који сигнализира да сте гладни. Када строги режим престане, већина људи "поклекне" због глади и конзумира прекомерну количину хране.

Незадовољни сте

Поремећаји расположења могу довести до повећања телесне тежине (и обрнуто). Неки људи користе храну као врсту подршке када се суочавају са тугом, јер одређена храна, попут оне која садржи рафинисан шећер, може имати ефекат на мозак сличан опијатима, обајашњавају лекари за портал "AARP". Одређени антидепресиви такође могу подстаћи повећање телесне тежине.

Физичка активност може помоћи у лечењу поремећаја расположења и помоћи у спречавању повећања телесне тежине, али ако је у питању озбиљније стање, најбоље је обратити се стручњаку.

Слаби мишићи

Како старимо, тако губимо мишићну масу, отприлике од 3 до 8 процената по деценији, почевши од око 30. године. То лако може да доведе до повећања телесне тежине.

"Мишићи су много метаболички активнији од масти", каже Дејвид Крил, психолог и регистровани дијететичар. "Ако одржавате више мишића, сагорећете више калорија у мировању." Дакле, осим што је тренирање мишића добро за одржавање здравља, може спречити гојазност у старијем добу.

Пијете газирана пића

У једном истраживању, у коме су учествовале старије особе, откривено је да они који су пили најмање једно газирано пиће дневно имали су троструко повећање обима струка, у поређењу са људима који нису пили газирана пића. Препоручљиво је да овај напитак поптуно избаците из свакодневне исхране и да га замените чајевима, природним соковима или газираном водом.

Почели сте да узимате нови лек

Проблеми у вези са тежином могу доћи од неких лекова за које никад не бисте помисли да могу да проузрокују тај ефекат. Истраживања показују да су људи који су дуготрајно узимали неке неседативне антихистаминике, имали значајно већу тежину и већи обим струка од оних који их нису користили. Разлози нису утврђени, али блокирање производње хистамина, који игра улогу у сузбијању апетита у мозгу, може учинити да се осећате гладније.

Ако приметите повећање телесне тежине након почетка узимања новог лека, разговарајте са својим лекаром о замени терапије.

Ослањате се само на кардио да бисте контролисали своју тежину

Пливање, трчање, ходање и вожња бицикла нуде многе погодности, од здравијег сна до мањег ризика од рака и дијабетеса. Али они нису лек за све проблеме са тежином, јер су вам потребни и снажни мишићи да бисте убрзали метаболизам и оптимизовали сагоревање калорија. Спајање кардио тренинга са тренинзима снаге је боља опција дугорочно управљање тежином.

Наравно, морате да обратите пажњу и на количину и врсту хране коју једете. Колико год да вежбате, неквалитетна исхрана ће значајно успорити напредак и отежати пут до жељених резултата.

Не спавате добро

Недостатак сна смањује хормон ситости, лептин, а подиже хормон глади, грелин. Осим тога, истраживања показују да када сте уморни, већа је вероватноћа да ћете посегнути за храном препуном масти и шећера, јер несвесно покушавате да нађете "брз" извор енергије.

Покушајте да одете у кревет и будите се у исто време сваког дана, па чак и викендом. Препоручљиво је и да избегавате кофеин после 14 часова, а алкохол не конзумирајте три сата пре спавања.

image