Магазин

Осам знакова да вам је тренинг ефективан, а који немају везе са упалом мишића или лепшим изгледом

Сигурно је да су промене у снази и изгледу добри знаци да су ваши тренинзи успешни, али шта је са оним мање очигледним сигналима? Покушајте да занемарите физички изглед, количину знојења или упале, јер постоје и други, суптилнији начини да утврдите да ли сте имали добар тренинг.
Осам знакова да вам је тренинг ефективан, а који немају везе са упалом мишића или лепшим изгледом© Unsplash/Venti Views

Ако је очигледно да мишићи почињу да вам се истичу на деловима тела где их никада пре нисте видели, то је засигурно добар знак. Ипак, то не мора бити једини доказ да сте на добром путу. Уместо тога, можете да се ослоните на субјективни осећај: Какво вам је расположење пре и после вежбе, да ли се радујете следећем тренингу, да ли сте побољшали равнотежу и навикли се на нове тренинге...

Неки од ових суптилних, али позитивних знакова да вам фитнес рутина иде добро су:

Савладали сте "тешку" вежбу

Када први пут радите нову вежбу, сигурно ћете осетити да није једноставна, да треба да навикнете тело на нове покрете, да се брзо умарате... Међутим, већ након неколико тренинга, схватате да вежба која је донедавно била изазовна постаје све лакша. То је сјајан знак напретка, који не би требало занемарити.

Успели сте себи да отежате 

Свака вежба може да постане интензивнија, тако што повећате тежину, дуже остајете у тешком положају, појачате брзину и нагиб на траци за трчање... У тренутку када схватите да сте ову нову верзију много боље поднели него што сте очекивали, то значи да сте на добром путу.

Боља вам је форма и координација

Савладавање правилне форме током вежбања је најважнији део сваког фитнес путовања, а када усавршите дисање, побољшате координацију, стабилност, можете да будете поносни на себе - осим што ћете ускоро видети резултате, успели сте да правилно изведете покрете са којима нисте одувек били упознати.

Мање сте уморни након тренинга

Када тек почињете фитнес рутину, сваки тренинг може много да вас умори. Међутим, ако сте доследни, како време пролази, све ће вам бити лакше, толико да се после тренинга нећете осећати поспано, већ освежено. То значи да се ваш организам навикава на промене и да вам тренинг прија. Запамтите, није потребно да се осећате преморено након сваког вежбања да бисте били сигурни да је било добро.

Радујете се следећем одласку

Ефикасни тренинзи би требало да буду изазов, али не до те мере да се плашите следећег. На крају, желите да се осећате окрепљено и поносно: Дошли сте, дали сте све од себе и једва чекате да видите колико далеко можете отићи.

Поправило вам се расположење.

Уместо да вежбање буде део дана са којим "једва чекате да завршите", почели сте да га посматрате као сјајну методу поправљања расположења. Ако сте приметили да вежбање више делује као награда, а не као "казна", онда је то позитиван знак.

Издвојили сте време за себе

Ако имате бројне друге обавезе у току дана, али упркос томе сте одлучили да одете на тренинг и урадите вежбе, то је сјајан знак. То значи да разумете важност такве рутине, да постепено учите себе да је у реду да се посветите побољшању својег здравља, снаге и издржљивости.

Такође, још један добар знак је да се осећате као да "време лети" када тренирате, што значи да сте сконцентрисани на напредак и вежбе које завршавате, што само може да донесе жељене резултате.

Осећали сте да вам је била потребна пауза, па сте је себи допустили

Да, важно је пратити рутину и ићи што ближе циљевима, важно је имати дисциплину, али исто тако је важан и одмор. Сваки професионалац ће се сложити да претеривање може имати само лоше последице (премор, повреда), тако да је увек важно да умете да претпоставите шта је вашем телу потребно.

Када сте уморни, када се осећате немоћно, у реду је да направите паузу. Прескакање једног или два тренинга неће нарушити ваш напредак. Исто тако, разлог за паузу не мора бити искључиво физички - на пример, ако на одређени дан "нисте баш своји" и не верујете да би вам тренинг пријао, па сте одлучили да одморите, то је такође за похвалу. Успешно бављење спортом није само повећање мишића или мршављење, већ препознавање и поштовање сопствених потреба.

image
VV inauguration
banner