Магазин

Зашто жудимо за одређеном храном када смо тужни или под стресом

После стресног дана многи од нас утеху проналазе у фрижидеру или брзој храни, тражећи укусан оброк који ће наводно помоћи у ублажавању анксиозности. Ова, "утешна" јела обично садрже много угљених хидрата и шећера који утичу на расположење, али краткорочно. Зашто тад баш жудимо за чоколадом, колачима, пљескавицама?
Зашто жудимо за одређеном храном када смо тужни или под стресом© SHVETS production/pexels

Догађа нам се да у перидима када смо нерасположени или под стресом, посегнемо за слаткишима и прерађеном храном. Знамо да није здрава, чули смо 100 пута, али баш нам се тако нешто једе и то у изазовнијим ситуацијама. Ове намирнице наводно покрећу центре задовољства у мозгу и систем награђивања, што краткорочно подиже расположење.

"Изгледа да 'храна за утеху', посебно високо прерађена храна, може побољшати расположење сат или два након конзумирања. То се догађа због ослобађања допамина и других хормона за добро расположење у нашем мозгу", појашњава Кејт Инграм, дијететичар.

Још један од разлога зашто се окрећемо овој храни су асоцијације које имамо на њу, каже др Ума Наидо: "Сећања играју велику улогу. За разлику од других врста, људи доносе изборе и одлуке у вези са храном коју једу, и то се природно уклапа у психолошки момента".

Како конзумација ове хране утиче на здравље

Осим почетног побољшања расположења које бисмо могли да осетимо, већина 'хране за утеху' није добра за нас: "Док се краткорочни ефекти могу бити позитивни, дугорочни физички и ментални ефекти ниси добри - осим ако та храна није броколи", наглашавa Наидо.

Тестенина, крофне, пецива, хлеб и слаткиши изазивају скок шећера у крви. То може да буде повезани са атрофијом мозга и деменцијом. Другим речима, директно утичу на мождане ћелије и ово може бити један од разлога зашто једноставни угљени хидрати изазивају тако велику зависност.

Сталан унос, оваквих јела, повезан је са дугорочним здравственим ризицима као што су болести срца, дијабетес и гојазност.

Стручњаци наглашавају да не морамо да се одричемо омиљене хране све док је једемо умерено: "Не волим да стварам чврста и брза правила јер нису одржива и не утичу на побољшање менталног здравља. Покушавам да објасним пацијентима да могу некад да поједу парче торте или пицу, али да се у следећем оброку врате на балансирану исхрану. Другим речима, уживајте у парчету торте на свој рођендан. Након тога, вратите се на здравију храну, јер ако себи некад ускраћујете парче торте, онда ћете следећом приликом пожелети да поједете целу", каже Наидо.

image