Магазин

Храна коју кувари никад неће наручити у ресторанима

Понуда у ресторанима је велика, избор је на нама - бирамо специјалитете, често рибу са салатом, пилетину, шта ко воли. Ипак, кулинарски мајстори су више него опрезни када оду у локале, те неће баш слушати препоруку конобара нити ће се усудити да грицкају хлеб док јело не дође.
Храна коју кувари никад неће наручити у ресторанима© Louis Hansel/unsplash

Професионални кувари, вешти мајстори свог заната, врло су свесни како ствари функционишу изнутра. Ми обично изаберемо шта нам се једе, наручимо, конобари нас услуже. Људи који кувају за нас, дакле шефови, кувари и помоћно особље у кухињи, тачно знају процесе, односно како се јела припремају, кувају, одлажу намирнице...

Са овим искуством одлазе у друге ресторане и у пуном луку заобилазе одређена јела. Кувари неће јести дневне специјалитете, поврће, као ни грицкалице уз аперитив и то са пуним разлогом. Ево и зашто.

Без специјалитета

"Када изађем у другe ресторанe, никада не наручујем специјалитете. Неки ресторани састављају своје специјалитете на основу намирница којима ће ускоро истећи рок трајања или чега покушавају да се отарасе што брже", каже извршни кувар и власник ресторана, Алберто Мореале. Уместо тога, он тражи од конобара да препоручи нешто направљено од локалних састојака или оно што је стигло свеже тог дана.

Заобићи пилетину

Према веб страници Фуд Нетворк, кувари избегавају да наручују пилетину у ресторанима из много разлога, укључујући превисоку цену и недостатак оригиналности.
"Узећу скоро све када изађем - али никад пилетину јер је обично прекувана у већини ресторана", појашњава Рајан Ососки, извршни кувар.

Никад остриге

Већина кувара неће јести остриге у другим рестораним, јер могу бити веома опасне по здравље. "Ако се са њима рукује и складиште погрешно, сирове остриге могу да вас убију", каже Марк Николас, власник једне кетеринг компаније.

Даље од брендираних ресторана

Ланци ресторана или они угоститељски објекати са огромним изборима на менију често избегавају сервирање свежих састојака. Шефови кухиња се обично држе подаље од таквих локала, јер је све обично замрзнуто једном или чак више пута. "Такође увек обраћам пажњу на величину менија. Ако има више од две странице, угоститељи морају да држе велики инвентар хране, те је више него вероватно да нећете добити свеж оброк", наглашава Марк.

Свеж хлеб на столу

Топли и тостирани, послужен с маслацем или маслиновим уљем, хлеб у корпици који се налази на столу у ресторану може заиста бити свеж из рерне или само поновно загрејан. Никад не можете са сигурношћу знати колико је хлеб са стола свеж, пише Ридер Дигест.

Поврће

Јела од поврћа могу бити изванредна кулинарска достигнућа - или са друге стране обична и неинвентивна. С обзиром на какофонију боја, текстура и укуса које поврће може да понуди, помислили бисте да ће бити звезде многих менија ресторана, али није тако, кажу познати кувари. "Када одем у ресторан и погледам јеловник, обично заобилазим салату коју кућа препоручује", каже Кејсон Чонг, кувар и додаје "више волим да имам нешто посебно што је кувар направио од сезонских производа и занимљивих комбинација. Волим да пробам новитете када идем у друге ресторане, а не нешто што могу лако да пронађем било где".

Грицкалице уз коктеле

Пре јела, обично уз аперитив се служе грицкалице. Не само да ће утицати на наш оброк, него треба да будемо свесни да чиније у којима стоје се обично не перу често тако да можемо бити сигурни да су многи прсти осим наших већ "уронили" у посудицу за кикирикијем, лешницима, перецама.

image