Магазин

Гастрономски рај - 10 градова у којима је најбоља храна

Упознавање градова креће са обиласком знаменитости, музеја, али подразумева и одласке у ресторане, барове, посете локалним пијацама, разговоре са локалцима, куварима, мештанима. Храна спаја људе, истичу шефови кухиња, али која места су позната по добрим јелима и гастрономским уживањима?
Гастрономски рај - 10 градова у којима је најбоља храна© Alex Harmuth/unsplash

Љубитељи хране су у сталној потрази за укусним јелима, необичним специјалитетима, несвакидашњим укусима који радују непце. Гастро ентузијасти са портала Фуд енд Вајн су направили 10 градова који су познати по изврсној храни.

10. Мадрид, Шпанија

У главном граду Шпаније, не би требало заобићи пијацу Сан Мигел, на којој може да се пазари свежа локална храна и специјалитети. Мадрид се може похвалити сјајним ресторанима са специјалитетима кастиљске кухиње, а нека од јела која су карактеристична за ово подручје су шпанска тортиља и ћуроси с чоколадом.

9. Осака, Јапан

Овај град у Јапану, представља прави гастрономску авантуру - традиционална јела су изврсна, а међу њима предњаче куглице од хоботнице, месо и поврће на ражњићима, као и палачинке.

8. Копенхаген, Данска

Копенхаген је наставио да "цвета" у последње две деценије, доносећи нордијску храну на међународну сцену. Храна Копенхагена је постала толико култна, да је градски хот дог, који се традиционално служи са киселим краставцима, "појављује" у другој сезони америчке телевизијске серије The Bear.

7. Сингапур

Сингапур се недавно позиционирао као један од најузбудљивијих кулинарских градова на свету, те не чуди што је веома интересантан гастро- туристима.

6. Рим, Италија

Римску кухињу дефинише традиција, оличена у њеним генерацијским јелима и регионалним састојцима. Mеђутим, усредсредити се само на прошлост и превидети модерни градски покрет кувања била би грешка, кажу гастро-туристи и предлажу да се пробају и друга јела.

5. Лима, Перу

Можда нама делује далеко, али ако нас пут нанесе у прелепу Лиму, треба нагласити да има веома живописну гастро сцену са одличним ресторанима и баровима.

4. Париз, Француска

Култура бистроа и даље блиста у Граду светлости, где и владају класична јела попут бифтека. Последњих година, Париз је проширио свој кулинарски опсег, нудећи посетиоцима источноевропске, италијанске, јапанске, блискоисточне и мексичке опције.

3. Мексико Сити, Мексико

Наравно да је овај град престоница такоса, тортиља, енчилада, кеседиља. Истиче се да без обзира да ли говоримо о традиционалној храни или модерној кухињи овај град помера све гастро границе.

2. Истанбул, Турска

Било да се ради о класичном искуству и јелима са морским плодова дуж Босфора, симиту купљеном од уличних продаваца или фином ресторану, Истанбул је град који је пун кулинарског шарма и пружа врхунско гостопримство.

1. Токио, Јапан

Шампион у овој категорији је Токио - град који пружа изврсна гастро искуства. Са највећим бројем ресторана са Мишелановом звездом на свету, град је посвећен кулинарској техници, квалитетним састојцима и традицији и наставља да задивљује цео свет.

image