Свет

Откривен узрок "фараонове клетве" која је убила људе који су отворили гробницу краља Тутанкамона

Биолошки узрок клетве?
Откривен узрок "фараонове клетве" која је убила људе који су отворили гробницу краља ТутанкамонаGetty © Kenneth Garrett/Danita Delimont

Научник Рос Фелоуз тврди да је открио узрок "фараонове клетве" за коју се верује да је убила више од 20 људи који су отворили гробницу краља Тутанкамона 1922. године.

Иако древни текст у гробници прети "смрћу од болести коју ниједан лекар не може да дијагностикује", Фелоуз верује да је иза ове "клетве" биолошки разлог.

Студија коју је објавио "Џурнал оф сајентифик експлорејшнс" наводи да је узрок тровање радијацијом из природних елемената који садрже уранијум и токсични отпад који је намерно стављен у запечаћену гробницу.

Излагање овим супстанцама могло је да доведе до појаве одређених карцинома од којих су патили многи који су први ушли у гробницу, попут археолога Хауарда Картера који је умро 1939. вероватно од срчаног удара после дуге борбе са Хоџкинсовим лимфомом.

Други људи који су учествовали у ископавању умрли су од гушења, можданог удара, дијабетеса, срчане инсуфицијенције, упале плућа, тровања, маларије и изложености рендгенским зрацима.

Британски египтолог Артур Вајгал који је присуствовао отварању Тутанкамонове гробнице и који је оптужен за подстицање "мита" о клетви, умро је од рака у 54. години.

Међутим, натписи пронађени у другим гробницама широм Египта сугеришу да су древни људи знали за токсине. Студија наводи да су високи нивои радијације такође документовани у рушевинама гробница Старог краљевства, на две локације у Гизи и у неколико подземних гробница у Сакари.

Висок ниво радијације детектован је и у Озирисовој гробници у Гизи. Фелоуз наводи да је "интензивна радиоактивност повезана са два камена саркофага, нарочито из њихове унутрашњости".

Професор Роберт Темпл наводи да су ковчези направљени од базалта, утврдивши да су "били тачкасти извор радијације, за разлику од општих трагова природног нивоа (радона) из околне кречњачке стене".

Друге студије су директно мериле гас радон на различитим локацијама у гробницама у Сакари. Гас је међупроизвод распада уранијума.

Концентрације радона у окружењу идентификоване су на шест локација кроз рушевине Сакаре. Хиљаде посуда ископаних испод Џосерове пирамиде 1960-их садржало је до 200 тона неидентификованих супстанци које тек треба да буду идентификоване - што сугерише да су токсини закопани са мумифицираним остацима.

"Пријављена јака радијација (као радон) у рушевинама гробница је лабаво приписана околним стенама", навео је Фелоуз. "Међутим, нивои су необично високи и локализовани, што није у складу са карактеристикама кречњачке подлоге, али имплицира неки други извор".

Картерова група је 4. новембра 1922. пронашла степенице које су водиле до Тутанкамонове гробнице и провела неколико месеци каталогизујући предсобље.

Тим је отворио погребну комору и открио саркофаг у фебруару следеће године.

Гробница се сматра једном од најраскошнијих откривених у историји, пуна драгоцених предмета како би помогла младом фараону на његовом путовању у загробни живот. Картеру и екипи је било потребно 10 година да је "очисте" од блага.

image