Магазин

Гибаница распаметила Британце: О овој "пити од јаја и сира" писао чак и Гардијан

Култна пита са наших простора, гибаница, успела је да "стигне" чак и до Велике Британије и тамо одушеви локално становништво. Осим у срцима Британаца, гибаница се нашла и на страницама популарног магазина Гардијан.
Гибаница распаметила Британце: О овој "пити од јаја и сира" писао чак и Гардијан© Youtube / Mikina Kuhinja

Све чешће своје место на иностраним порталима налазе елементи културног наслеђа балканских земаља. Крајем прошле године новинари су били одушевљени кафанама у Београду, пре само месец дана се једна српска посластица нашла на списку најбољих кнедли на свету, а љубитељи алкохола оценили су и српску виљамовку, доделивши јој високо треће место на листи најбољих жестоких пића на свету.

Сада се на просторима интернета прославио још један специјалитет са ових простора, о коме је писао познати магазин Гардијан. У свом чланку, који је изазвао велико интересовање, извесна Спасиа Пандора Динковски поделила је неке од својих омиљених рецепата, међу којима се нашла и "пита од јаја и сира", односно гибаница.

Гибаница је пита са којом је све почело

"Гибаница је разлог зашто данас имам посао и издату књигу - то је пита са којом је све почело. С љубављу ју је припремала моја бака са мајчине стране, а ја сам рецепт рекреирала и сада у својој пекари имам неколико варијација на тему", навела је ауторка чији је чланак објављен у Гардијану. "Оригинални рецепт, ако се то тако уопште може назвати, је заоставштина њених вештих кулинарских руку, руку које су храну осећале на посебан начин, па тако нема ни прецизних мера, ни тачног времена припреме", додала је Спасиа.

Бакланска "пуфнаста пита од јаја и сира"

Гибаница је на страницама Гардијана описана као "пита од јаја и сира која је изнутра мекана и пуфнаста", а споља хрскава. По речима ауторке текста, припрема ове популарне пите је био прави изазов за њу, баш зато што су у оригиналном рецепту који је наследила све мере биле приказане као "на око". Ипак, након ко зна колико безспешних покушаја, Спасиа је успела да пронађе идеалне мере за припрему балканског специјалитета, који је потом уврстила и у сталну понуду у својој пекари у Великој Британији.

image