Магазин

Гардијан о кафанама у Београду: Људи играју на столовима у српским тавернама до касно у ноћ

Британски Гардијан објавио је данас текст о кафанама у Београду које назива "српским тавернама" које спајају традиционалну храну и пиће са живом музиком која привлачи млађу публику. "Кафана има толико велику улогу у свакодневном животу људи да се дешава да пријатељи или поштар у њих дођу да вас нађу уместо да вас потраже у вашој кући", наводи се у тексту.
Гардијан о кафанама у Београду: Људи играју на столовима у српским тавернама до касно у ноћ© Приватна архива

У тексту под насловом "Људи играју на столовима": Добродошли у београдску кафанску паб културу, ауторка описује српске кафане као места где људи долазе на доручак пре посла, где породице орзанизују свадбе и прославе, где се склапају или раскидају послови и везе, а туга се утапа у мрачним ћошковима"

"Кафане су српске таверне: ресторан, паб и место које ради од јутра до касно увече,  пише новинарка листа која је посетила Београд где је обишла локалне кафане.
Она је посетила Скадарлију коју описује као некадашњу боемску четврт града где су кафане биле дом песника, уметника и певача .

"Један од легендарних био је Тома Здравковић који је певао у ресторану Два јелена. На видео-снимцима из 1980-их година се види како иде од стола до стола и прилази посетиоцима који га обожавају. Сада се његова бронзана статуа налази у Скадарлији, а људи полажу цвеће и цигарете", пише у тексту.

Британска новинарка наводи да у Београду постоје три врсте кафана.
"Неке су оријентисане ка истоку, са богатом балканском кухињом и бучним трубачима. Друге су у аустроугарском стилу, у њима се служе јела попут гулаша и свирају се жичани инструменти и хармоника. У скорије време, појавиле су се кафане у стилу ноћних клубова у којима се пушта турбофолк и оне привлаче млађу публику", наводи се даље.

Како каже ауторка лондонског листа, након дана који је почела доручком у најстаријој градској кафани Знак питања, а потом и ручка у Српској кафани, "морала је да прошета" Ташмајданским парком.

"Како полако пада мрак, кафана се поново трансформише. Засијају лампе а музика се све јаче чује. Када у једном локалну музичари заврше, а желите још музике, упутите се у једну од новијих "турбофолк кафана". Кафана хвата суштину ноћног живота Београда, који спаја хедонизам и носталгију," дели новинарка своје утиске и додаје да је високоенергетски турбофолк ритмови терају да игра до касних сати. "Једини могући лек следећег дана је - ракија за доручак".

image