Магазин

Очекивани животни век ће се продужити за скоро 5 година, каже студија

Према новим прогнозама, животни век на глобалном нивоу до 2050. године биће повећан за готово пет година - са 73,6 година колико је био у 2022. на 78,2 године у 2050. години. Међутим, постоје значајне разлике између мушкараца и жена.
Очекивани животни век ће се продужити за скоро 5 година, каже студија© freepik/freepik

До 2050. године очекивани животни век мушкараца бити повећан за 4,9 година на 76 година, а жена за 4,3 године на 80,5 година, наводи се у студији објављеној у енглеском часопису Лансет. 

У студији, коју је сачинио Институт за јавно здравље који се бави глобалном здравственом статистиком, а налази се на Универзитету Вашингтон у Сијетлу у САД, истиче се да ће очекивани животни век расти брже у регионима који тренутно имају релативно низак животни век, као што је подсахарска Африка.

Према том истраживању, континуирани раст очекиваног животног века последица је мера у јавном здравству које су довеле до ефикасног лечења кардиоваскуларних болести, короне и низа других заразних болести.

Међутим, такође се очекује да људи проведу више година у лошем здравственом стању, са мањим повећањем времена када ће се осећати добро. Подаци показују да ће се глобални очекивани век здравог живота повећати са 64,8 година колико је био 2022. године, на 67,4 године у 2050., односно повећање животног века у добром здравственом стању од само 2,6 година.

Истовремено, научници наглашавају да ће неинфективне болести више ометати раст очекиваног животног века у будућности него заразне, наводећи као пример кардиоваскуларне болести, канцер, хроничну опструктивну болест плућа и дијабетес, пренео је сајт Медикл прес.

image