Магазин

Мушкарци који имају ћерке живе дуже, док жене које имају синове - краће

Статистички подаци указују на то да особе које имају децу живе дуже од оних који се нису остварили у улози родитеља, а уколико сте мушкарац који има ћерку - изгледи за дуговечност су још већи! Са друге стране, женама мушки потомци само скраћују дужину животног века, а сваки рођени син мајци "узме" најмање 34 недеље!
Мушкарци који имају ћерке живе дуже, док жене које имају синове - краће© Canva / GeorgeRudy

Деценијама научници истражују утицај деце на дужину живота, а многе студије показале су да особе које имају потомство имају и дужи животни век. Најновији статистички подаци говоре и да су ћерке заслужне за дужи живот својих очева, али и да су синови најчешће "одговорни" за нешто краћи животни век својих мајки.

Мушкарци "добију" по 74 недеље живота за сваку рођену ћерку

У истраживању научника са Јагелонског универзитета учествовало је чак 4.310 људи, од којих 2.147 мајки и 2.163 очева. Након анализе демографских података, устновљено је да синови немају значајан утицај на дужину животног века својих родитеља, док је међу постојањем ћерки у животима мушкараца недвосмислено постојала повезаност.

Наиме, научници су утврдили да мушкарци који имају ћерке имају тенденцију да живе дуже, а што више ћерки имају, то је и њихов животни век дужи - они "добију" по 74 недеље живота за сваку рођену ћерку! Иако научници нису успели да установе шта је "то нешто" што ћерке имају, а синови не, они сугеришу да је један од разлога број социјалних интеракција.

"Појединци без деце, посебно мушкарци, изгледа да имају мањи број друштвених интеракција од родитеља са децом. Постоје докази да је ћерка повезана са повећаним шансама за редовне друштвене контакте и добијање помоћи уколико је она потребна", појаснили су научници у својој студији.

Женама синови "скрате" живот за просечно 34 недеље

Нажалост, оваква статистика се не односи на жене, односно мајке: према студији објављеној у Американ Џорнал оф Хјуман Бајолоџи, и ћерке, али и синови, на здравље својих мајки утичу негативно, а њихов животни век скраћују. Али, ко има већи утицај на животни век мајки - синови или ћерке? Струка тврди да су то синови.

Фински научници установили су да се ризик од смртности код жена повећава за чак 7 процената годишње за свако рођено мушко дете, првенствено јер производња мајчиног млека за дечаке захтева више енергије. Као што ћерке продужавају животни век својих очева што их је више, тако и већи број мушке деце својим мајкама скраћује живот, а за сваког рођеног сина жена "изгуби" у просеку 34 недеље живота.

image