Магазин

Отечене очи, грба и канџе на рукама: Како ће 2100. године изгледати они који раде искључиво од куће

Не тако светло "предсказање" наше будућности дошло је од компаније Фурничр ет Ворк која је заједно са научницима и дизајнерима направила 3D модел човека из будућности који је "осуђен" на рад од куће. Да ли су оечене очи, погрбљена леђа и канџе на рукама будућност нас и наше деце, и да ли је икако могуће спречити појаву деформитета или смо већ прешли тачку из које нема повратка?
Отечене очи, грба и канџе на рукама: Како ће 2100. године изгледати они који раде искључиво од куће© Privatna arhiva

Рад од куће све до пандемије Корона вируса био је "резервисан" већински за ИТ стручњаке - дигиталне номаде који ни на који начин нису везани за канцеларију. Ипак, Корона је рад од куће "омогућила" је и великом броју других експерата, који су услед забране кретања осетили чари рада од куће: касније устајање, доступнији оброци, минимални трошкови за гориво и слично. Ипак, рад од куће, колико год се чинио згодним, има и своје недостатке, будући да се неретко дешава да се посао и приватни живот преплићу, па се радно време одужи.

Научна истраживања која је компанија Фурничр ет Ворк радила заједно са здравственим стручњацима имала су за циљ да истраже потенцијално штетне последице рада од куће, а након добијених резултата урађен је и 3D модел будућег човека како би се сликовито приказале све промене на телу које су настале услед непрекидног коришћења геџета, лошег држања и неизбалансиране исхране. Модел је добио име Ана, а њена погрбљена леђа, руке са канџама и отечене очи никога не остављају равнодушним, нарочито имајући у виду чињеницу да је Ана двадесетпетогодишњакиња. Да ли је то блиска будућност свих нас?

Неправилно држање и погрбљена леђа

Редовно коришћење геџета довело је до неправилног држања, а будући да се већина оних који се определе за рад од куће одлучи да радно време проведе у кревету (јер, сложићете се, супер је радити из кревета у пиџами), постура је та која највише трпи. Године рада из кревета или софе, седећи у неправилном положају, могу оштетити кичму и довести до кифозе - деформитета који одликује претерано закривљен горњи део леђа.

"Недостатак редовног кретања и ергономске неефикасности могу довести до мишићно-скелетних поремећаја, а хронични болови и дегенеративна стања сасвим су извесна будућност свих оних кои седе дужи временски период у неправнилном положају. Хроничан бол у врату и леђима једни су од првих симптома овог стања", навела је докторка Сони Шерпа, холистички лекар из компаније за органски велнес.

Канџе на рукама и закривљени прсти

Значајна анатомска промена уочена је и на Аниним рукама које су се, као последица константног држања мобилног телефона и других геџета, издеформисале. Овај деформитет проузроковало је непрестано грчење мишића шака, па се очекује да ће у будућности наши прсти потпуно искривити, а дуги женски нокти попримити изглед канџи.

Отечене очи и попуцали капилари

Плаво светло које екрани излучују веома штетно утиче на наше очи, а без довољне количине дневне светлости или јаког светла у канцеларијама, оптерећење које трпе наше очи још је веће. Научна студија спроведена 2021. године открила је и да сваки трећи становник Велике Британије који ради од куће има проблема са видом, а 3D модел Ана приказује и како ће наше очи изгледати за седамдесет година: имаћемо отечене капке са тамним подочњацима, као и боре око очију које су последица прекомерног жмирења у екране телефона, таблета и лаптопова.

Као превентива овог стања препоручује се правило "20-20-20": након 20 минута рада фокусирајте ваш поглед 20 секунди на нешто што је удаљено од вас 20 стопа (око шест метара) - ово ће помоћи очима да се одморе и избегну оштећења вида.

image