Које намирнице не би требало користити након истека рока важења
Рок трајања намирница је увек приказан на амбалажи или декларацији произвођача, али он не говори увек о томе да су након тога оне неупотребљиве, односно за бацање. Када је реч о појединим намирницама попут меса, месних прерађевина, јаја, млека и млечних производа, ту дилеме нема - ретко ко ће се усудити да ризикује јер потенцијално постоји ризик од тровања. Али, постоје и друге, мање очигледне намирнице, чија се конзумација такође не препоручује након што се датум на амбалажи поклопи са оним на календару.
Пекарски квасац
Пекарски квасац је једна од намирница са ограниченим роком трајања, који обично зависи од врсте, али и начина његовог складиштења. Од момента паковања од стране произвођача до истека рока квасац најчешће може стајати најдуже две године, али се овај рок значајно скраћује уколико се амбалажа у међувремену отвори и квасац дође у контакт са ваздухом. У том случају њега би требало искористити за највише четири месеца, јер након тога губи на квалитету и својим магичним способностима да "подигне" тесто.
Сирће
Сирће је наш савезник на свим пољима: одличан је за припрему дресинга за салате, многи га користе за детоксикацију организма, а феноменално се показало и у уклањању тврдокорних наслага каменца у кухињи и купатилу. Иако се сирће технички никада не може покварити онако како се кваре друге намирнице, препорука је да се отворена флаша искористи у року од две године. Што је сигурно - сигурно је.
Прехрамбене боје
Течне боје које се користе у прехрамбеној индустрији а служе за бојење теста, филова или напитака такође не би требало да се користе након истека њиховог рока трајања. Већина боја неће изазвати никакве негативне последице по здравље чак и уколико им је рок прошао, али је сасвим извесно да њихов ефекат неће бити на очекиваном нивоу, односно да боја неће бити ни приближно интензивна.
Маслиново и сунцокретово уље
Рок трајања уља која се користе за припрему јела обично варира између једне и две године и то уколико се стриктно поштују правила његовог складиштења. Након тога се конзумација уља више не препоручује, јер оно губи своја хранљива својства и добија горак, ужегао укус. Уље које се покварило не морате бацати - можете га искористити за подмазивање врата која шкрипе или алата у гаражи.