Магазин

На ове начине уље не треба никада складиштити: Квари се и губи своја својства

Уље је незаобилазна намирница у кухиње сваке домаћице. Без њега се не спрема ни један ручак, оно је савршен додатак салатама и меша се у све колаче. Оно што мало ко зна јесте да се оно не може држати тек тако, било где, јер се може покварити.
На ове начине уље не треба никада складиштити: Квари се и губи своја својства© Canva / pix

Уље је сјајан извор здравих масноћа и антиоксиданаса, и његова употреба се, у умереним количинама, препоручује свакога дана. Избор уља зависи од личних преференци домаћице и чланова њене породице, али оно што не би требало да буде избор, већ императив - јесте његово правилно складиштење. Неки услови чувања су праве "убице" нутритивних вредности уља, те их треба избегавати.

Уље треба држати подаље од извора топлоте

Иако је најпрактичније држати флашу уља надомак шпорета (и рерне), директно на радној плочи, ово се никако не препоручује јер топлота коју емитују ови уређаји може довести до губитка квалитета и превременог кварења. У идеалном случају, уље би требало да држите на температурама које не премашују 20 степени Целзијуса, поготово уколико је реч о маслиновом уљу, које има нижу тачку димљења.

Избегавајте места са директним сунчевим зрацима

Хладно цеђена уља су посебно заступљена у исхрани због својих хранљивих својстава, али је њихово чување баш из тог разлога и захтевније. Директна сунчева светлост којој је уље изложено у дужем временском периоду може довести до тога да се оно поквари, односно ужегне, а самим тим изгуби своја својства и добије горак укус. Зато би га требало чувати у тамним стакленим боцама, идеално - у ормарићу.

Никако не држати флашу отворену

Осим топлоте и светлости, ваздух је још један непријатељ уља. У контакту са кисеоником започиње процес оксидације, због чега се оно брже квари. Из тог разлога стручњаци увек препоручују да се флаше у којима се складишти уље држе чврсто затворене и избегавају чепови који пропуштају ваздух. Велика "антипепорука" јесте држање уља у естетичним боцама са наставком попут сламке, кроз коју ваздух стално пролази.

Шта радити са уљем које је ужегло

Уље које се покварило, односно ужегло, свакако није препоручљиво користити за припрему оброка, али то наравно не значи да га треба бацити. Уместо тога, можете га искористити изван кухиње - на пример, за подмазивање врата која шкрипе или алата у гаражи. Уколико пак одлучите да га баците, учините то тако да не угрозите нечију безбедност: флашу добро затворите да се уље не проспе и не доведе до проклизавања и пада.

image