Магазин

Да ли је сунчање заиста лоше

Лежање на плажи или поред базена у жељи да добијете златни тен може бити једна од омиљених летњих активности, иако вероватно знате да је превише сунца ризично, посебно ако не предузмете праве мере предострожности.
Да ли је сунчање заиста лоше© Mikhail Nilov/pexels

Дерматолози и лекари апелују на опрез у погледу провођења времена на сунцу, али су врло свесно да ће људи и даље да се сунчају. Многи погрешно верују да ће "основни" тен спречити опекотине од сунца и да је сунчање безбедно све док не добијете опекотине, говори ново истраживање Америчке академије за дерматологију. Ова заблуда брине лекарe, те су стручњаци врло категорични и наглашавају да и мали боравак на сунцу без заштите може да буде веома ризичан.

"Без обзира на чињеницу да ултраљубичасто светло изазива рак коже, људи ће се и даље сунчати овог лета. Кључно је препознати ризике који су повезани са сунчањем. Чак и кратки периоди излагања сунцу могу оштетити кожу", рекла је др Хоуп Мичел, дерматолог, а пише Хафпост.

Рак коже је веома чест, али може се спречити, наглашавају доктори: "Нанесите крему за сунчање, останите у хладу што је дуже могуће и мирно уживајте у лету", наглашава дерматолог Елизабет Хејл.

Колико је заиста ризично сунчање

"Сунчање може стимулисати центар за задовољство у мозгу и покренути ослобађање ендорфина. Људи заправо могу постати зависни од сунца", објаснила је др Кармен Кастиља, дерматолог.

Када је кожа изложена сунцу, она апсорбује ултраљубичасто зрачење. "Ово оштећује ДНК у ћелијама коже, што убрзава процес старења, доводи до бора и пега од сунца и повећава ризик од рака кожа. Иако вам препланулост даје привремени сјај, није вредно дугорочних последица", појашњава дерматолог Мичел.

Сунце није најбољи избор витамина Д

Док је сунчева светлост природни извор витамина Д, дерматолози кажу да боравак на сунцу није најефикаснији начин да повећате унос овог витамина. Наглашавају да, пре свега, никада не треба да одустанете од креме за сунчање: "Увек приступајте излагању сунцу имајући на уму превенцију рака коже", наглашава Хејл.

Може сунчање, али под одређеним условима

Када је у питању хлађење поред базена или сунчање све је у равнотежи и заштити.

"То почиње ношењем издашне количине креме за сунчање са СПФ 30 или више. Потражите креме за сунчање које нуде заштиту широког спектра, што значи да штите и од УВА и од УВБ зрака", додаје Хејл.

Не заборавите да намажете крему за сунчање на врхове ушију, задњи део врата, доњи део стопала или било које друго подручје које је изложено сунцу, саветују стручњаци.

"Уз крему за сунчање, правите паузе у хладу и носите одећу која штити од сунца, шешир са широким ободом и наочаре за сунце. И пијте пуно воде", наглашава Хејл.

image