Магазин

Ујутру, поподне, увече: Како време туширања утиче на наше зравље

Туширање се првенствено односи на одржавање хигијене, али најбоље време за туширање има много везе и са вашим личним здрављем и физичким потребама. Како да одаберете најбоље време за туширање, да бисте имали највише добробити?
Ујутру, поподне, увече: Како време туширања утиче на наше зравље© Freepik/user18526052

Начин на који се туширате може утицати на вашу кожу, косу , па чак и на ваше репродуктивно здравље. Због тога, упркос вашој посебној оданости времену у које се сваког дана туширате, можда би било вредно испитати како то може утицати на ваше тело:

Најбоље: Јутро

Туширање ујутру можда захтева раније устајање, али генерално је прилично добро за ваше здравље. Иако ћете вероватно имати више прилика да се упрљате током дана, постоји низ посебних предности туширања ујутру.

Већина људи се зноји током целе ноћи, тако да јутарње туширање има предности и за хигијену, али умногоме побољшава и расположење. Осим што може да вас "разбуди", пружа и неку врсту ране јутарње медитације. Омогућава вам да се "саберете" пре напорног дана, што може да умањи упалне процесе и побољша расположење. Дакле, чак и ако можда нисте најчистији до заласка сунца, можете имати одређене целодневне погодности које људи који се туширају искључиво ноћу не добијају.

Најгоре: Поподне

Некима представља замену за попдневну шољицу кафе, јер може да вас разбуди, али ту се предности завршавају. За разлику од дебате између јутарњег и ноћног туширања, стручњаци се генерално слажу да је туширање усред дана непожељно, јер нема много хигијенских користи.  

Након поподневног туширања, остатак дана имате довољно прилика да изложите кожу и косу загађивачима око себе, пре него што одете у кревет и ширите ове бактерије. Дакле, туширање у подне може бити добра идеја ако имате специфичне потребе, али можда није најбољи избор за свакодневну навику.

Најбоље: Увече (ако се кратко туширате пред спавање)

Без обзира на ваше личне преференце, најбоље време за туширање је вероватно увече, јер има највише хигијенских предности. У кревет улазите чисти, па тако минимализујете ширење клица из спољашњости. Такође постоји научни разлог зашто вечерње туширање може побољшати квалитет вашег сна: Подиже температуру ваше коже, омогућавајући брже хлађење тела када је време за спавање.

Најгоре: Увече (ако се дуго туширате пред спавање)

Иако постоје неке универзалне истине, ваше личне навике туширања могу утицати на то када је током дана најбоље или најгоре време за туширање. Због тога, за одређене људе, генерално проглашено "најбоље" време за туширање (ноћ) може бити мање здраво.

"Важно је да се ноћно туширање сведе на минимум", каже за портал "Басл" Суџај Кансагра, стручњак за здравље спавања. "Требало би да траје између пет и 15 минута, како би се осигурало да је ваше тело опуштено и да се не напреже од претеране топлоте." Дакле, ако не можете да направите компромис са дужином туширања, онда вероватно није најбоље купати се непосредно пре спавања.

Најгоре: Ако сте се већ истуширали данас

Иако туширање више од једном дневно повремено може бити сасвим у реду (на пример, током врелих дана) вероватно би требало да одложите то друго туширање ако су два (или чак више) туширања дневно за вас нормална.

Иако технички не постоји "погрешно" време за туширање и можете то радити више од једном дневно, али прекомерно туширање и коришћење сапуна могу много да осуше кожу, тако да је важно то имати на уму. Без обзира на време туширања, а посебно ако је то више пута на дан, препоручљиво је да увек хидрирате кожу након купања. Ако је могуће, најбоље је да туширање буде обављено само једном на дан.

Најбоље: После јутарњег или подневног тренинга

Док поподневно туширање можда није добра идеја, постоји изузетак, а то је ако сте управо дошли из теретане. Туширање након јутарњег или подневног тренинга је од суштинског значаја за здравље.

Ако вежбате у подне или ујутру, свакако би требало да се истуширате одмах после тога како бисте спречили ширење бактерија након знојења. Ако немате времена за брзо туширање после тренинга, можда бисте желели да мало промените свој распоред.

Најбоље: Када сте под стресом

Стрес је, нажалост, саставни део свакодневног живота. Дакле, без обзира на доба дана, ако сте под стресом и тражите олакшање кроз туширање, било који од наведених потенцијалних недостатака "погрешног" доба дана за туширање није толико важан.

Иако је туширање увече идеално за комбиновано ослобађање од стреса и из хигијенских разлога, добро је знати да повремено мењање рутине, како бисте се опустили када вам је потребно, вероватно неће нашкодити вашем здрављу.

На крају, ваше личне преференце могу надмашити разлику између туширања у подне, ујутру или увече. Ипак, добро је имати у виду да лекари заиста препоручују туширање после тренинга и желе да будете свеснији времена трајања ако су вам туширања посебно дуга.

image