Магазин

Хербициди пронађени у више од половине узорака сперме, научници веома забринути

Хербицид глифосат je пронађен у узорцима са француске клинике за неплодност, што поново доводи у питање утицај контроверзне хемикалије на плодност. Посебно је опасна за репродуктивни систем, истичу научници.
Хербициди пронађени у више од половине узорака сперме, научници веома забринути© @ aleksandarlittlewolf/freepik

Више од 55 одсто узорака сперме из француске клинике за неплодност садржало је високе нивое глифосата, најчешћег сузбијача корова на свету, што је поставило додатна питања о утицају хемикалије на репродуктивно здравље и општу безбедност, резултати су нове студије.

Истраживање указује о утицају хербицида на ДНК и корелацију између нивоа глифосата и оксидативног стреса на семену плазму, што указује на велики утицај на плодност и репродуктивно здравље.

Оксидативни стрес "сматра се једним од најважнијих фактора мушке плодности тако што регулише виталност и функционалност сперматозоида", написали су аутори и открили "значајну позитивну корелацију" између стреса и нивоа глифосата.

"Студија сугерише негативан утицај глифосата на људско репродуктивно здравље и вероватно на потомство", написали су аутори и истакли су да је ово забрињавајуће, указивајући да је хемикалија посебно опасна за репродуктивни систем".

У овом истраживању, научници су тражили одговоре зашто глобалне стопе фертилитета опадају, а многи сумњају да је изложеност токсичним хемикалијама, попут глифосата значајан покретач овог пада.

Код људи који се баве пољопривредом забележени су највиши ниви глифосата, а 96 одсто пољопривредника укључених у студију имало је ову хемикалију.

Код баштована су забележени највиши нивои, а пушачи су обично имали повишен ниво, много већи од оних који не пуше.

Конзумирање органских производа није имало јасан утицај на ове нивое.

Где се често користи глифосат

Познато је да се глифосат користи на широком спектру прехрамбених усева и у стамбеним окружењима у Америци. Најпопуларнији производ на бази глифосата је Монсантов лек за убијање корова Роундуп (Roundup), који је последњих година био у центру правних и регулаторних битака. Откривена је генотоксичност код фармера са високим нивоом хербицида у крви, што указује на повезаност између хемикалије и рака, говори истраживање америчке владе из 2023, пише Гардијан. 

image