Магазин

Илон Маск тражи још једног добровољца за уграђивање можданог импланта

Компанија Неуралинк, која је у власништву Илона Маска, добила је дозволу да хируршким путем угради још један мождани имплант. Ово би била друга по реду операција тог типа, а ко ће добити прилику да учествује у овом експерименту преостаје да сазнамо.
Илон Маск тражи још једног добровољца за уграђивање можданог имплантаGetty © Jonathan Raa/NurPhoto

Након што је средином прошле године компанија Неуралинк, иза које стоји технолошки могул Илон Маск, добила зелено светло да започне са процесом регрутације пацијената за испитивање њиховог можданог импланта на људима, свет се поделио у два табора: један који чине они који су категорички против оваквих експеримената и други - у коме су се окупиле присталице напредних технологија у служби здравља.

Први експеримент - делимично успешан

У јануару ове године мождани чип је уграђен првом пацијенту, а већ након пар месеци 29-годишњи Ноланд Арбо, који је парализован од рамена на доле, успео је да одигра и прву партију шаха користећи само силу својих мисли. Овај догађај се у свету неурохирургије и медицине слободно могао назвати епохалним, премда се до сада ни један сличан захват није изводио на људима.

Међутим, већ у мају текуће године Неуралинков чип се сусрео са првим препрекама. Наиме, бројне нити су се откачиле од Арбоовог мозга, али је пацијент и даље користио БЦИ систем око 8 сати дневно. Срећом, проблем који је настао се ни на који начин није одразио ни на безбедност младом добровољца, пренео је тада магазин Волстрит Џорнал. 

Други пацијент би ускоро могао добити свој мождани чип

Иако су се у функционисању првог можданог импланта догодиле погрешке, Неуралинк не одустаје од своје замисли да у будућности настави да уграђује чипове. Штавише, у току су сакупљање пријава за наставак експерименталног програма и селекција кандидата који би званично постао други добровољац коме би био уграђен мождани чип. За сада се на конкурс пријавило преко 1.000 кандидата.

Како наводи магазин Волстрит Џорнал, пацијенту који буде одабран за овај оперативни захват ће имплант бити уграђен дубље него Ноланду Арбоу, баш како би се спречило кидање веза између нити и мозга. Уколико све буде ишло по плану, друга операција ће бити изведена у јуну месецу ове године, а ко ће бити срећни носилац импланта преостаје да испратимо.

image