Магазин

Неуралинк добио одобрење за испитивање имплантације мозга на парализованим људима

Kомпанија Илона Муска за имплантацију мозга, "Неуралинк", саопштила је да је добила "зелено светло" од независне регулаторне агенције да почне са регрутацијом пацијената за испитивање њиховог можданог имплантата на људима.
Неуралинк добио одобрење за испитивање имплантације мозга на парализованим људимаGetty © Pool / Pool

"Неуралинк" тражи парализоване пацијенте на којима ће током шест година тестирати експериментални уређај.

Пацијенти са квадриплегијом због вертикалне повреде кичмене мождине или амиотрофичном латералном склерозом могу да се пријаве за студију. Учесницима ће бити хируршки имплантиран интерфејс мозак-рачунар помоћу власничког робота у делу мозга који контролише кретање, са циљем да им се омогући да контролишу компјутерски курсор или тастатуру користећи само своје мисли, наводи се у саопштењу ове компаније.

"Неуралинк" је једна од неколико компанија које развијају интерфејс мозак-рачунар (brain-computer interface – BCI) који може да прикупља и анализира мождане сигнале. Mећутим, "бомбастична" промоција компаније од стране милијардера, укључујући обећања да ће развити свеобухватни компјутер за мозак који ће помоћи људима да одрже корак са вештачком интелигенцијом, изазвала је скептицизам и етичку забринутост међу неуролозима и у научној заједници.

Прошле године, Управа за храну и лекове САД (ФДА) одбила је захтев компаније за испитивања на људима, али је у мају одобрила "Неуралинку" изузеће које омогућава да се уређај користи за клиничке студије. Агенција није саопштила шта је утицало да промене одлуку.

Тестови на животињама по лупом стручне јавности

Најава компаније долази месецима након што је добила одобрење за пробу. Претходно тестирање инплантанта на животињама је под лупом јавности, након извештаја да су испитивања изазвала непотребну патњу. Бивши запослени окарактерисали су тестове као "хакерске послове", рекавши Ројтерсу да је у једном случају уређај имплантиран код свиње у погрешном положају, што је довело до еутаназије животиње.

Оптужбе су покренуле неколико истрага, укључујући истрагу Министарства пољопривреде о злостављању животиња и Министарства саобраћаја о погрешном руковању биолошки опасним материјалима преко државних граница. Компанија није одмах одговорила на питања о томе када и где ће суђење бити спроведено, нити колико ће учесника укључити.

Ако се његов уређај покаже безбедним за људску употребу, могло би да прођу деценије пре него што буде одобрен за пацијенте ван испитивања.

image