Магазин

"Дигитални отисак" на интернету: Како смањити (и спречити) цурењe личних података

У савременом интернет простору је практично немогуће сакрити све личне информације. Срећом, уз мало труда количина личних података се може смањити, а онлајн сервиси и портали спречити у сакупљању свих наредних.
"Дигитални отисак" на интернету: Како смањити (и спречити) цурењe личних података© Canva / Be-Art

Шта је то "дигитални отисак"? Најједноставније речено то су трагови које свако од нас оставља на интернету, а којима могу приступити различити онлајн сервиси, други корисници или хакери. Те трагове чине личне информације о вама, ваше преференце, коментари које остаљате испод објава на друштвеним мрежама, фотографије које постављате и томе слично.

Постоји две врсте "дигиталних отисака"

Подаци који су се на просторима интернета нашли захваљујући вама, односно они које сте сами негде унели или објавили, називају се "активни дигитални отисци". Поред њих постоји и друга врста трагова који остају за вама на интернету и они се називају "пасивни дигитални отисци".

На њихово генерисање ви немате директног утицаја као на генерисање оних активних, већ се они формирају на основу "колачића" и других интернет технологија. И једни и други могу послужити злонамерницима као материјал за "прљаве" радње, те је контрола над оваквим траговима веома важна за безбедност.

Како проверити сопствени "дигитални отисак"

Како бисте разумели шта се све на интернету зна о вама довољно је да у претраживач унесете своје име и презиме (или надимак, уколико је он довољно упечатљив и јединствен), а потом мало темељније претражите различите сајтове који су се приказали у резултатима. Они који су икада претраживали информације у себи су махом изненађени оним што су пронашли на интернету.

Сасвим сигурно ће вам се, уколико користите Фејсбук или Инстаграм приказати поједине објаве, фотографије или видео записи, историја посла уколико користите Линкедин, па чак и школа у коју сте ишли уколико сте у то време учествовали на неком такмичењу и постигли упечатљив резултат. А то је све само врх леденог брега.

Како смањити количину "дигиталних отисака"

Када је реч о оним "активним дигиталним отисцима", ствари су (релативно) једноставне: објаве на друштвеним мрежама, коментари и слично могу се уклонити директно са ваших налога. Истина, понекада ово захтева доста времена, нарочито уколико сте у прошлости били доста активни у погледу објављивања.

Међутим, "пасивне дигиталне отиске" је готово немогуће обрисати, али је могуће спречити њихово даље сакупљање. Како? Коришћењем заштићених браузера, избегавањем качења на јавне мреже бежичног интернета, неприхватањем "колачића" нарочито на сајтовима који нису сигурни и блокирањем рекламних објава.

image