Магазин

Шта све Гугл зна о нама? Одговор се крије у његовим функционалима о којима мало ко зна

Наша интересовања су, са развојем технологија, постала далеко транспарентнија него пре, имајући у виду да на паметни телефони, сатови и други геџети прислушкују и анализирају сваки наш покрет. Ако вас занима шта о вама зна Гугл, имамо одговор на то питање!
Шта све Гугл зна о нама? Одговор се крије у његовим функционалима о којима мало ко зна© Canva / Africa images

Интернет претраживач Гугл данас користе сви. ГуглМапс је наш верни пратилац коме се обраћамо када не знамо пут до неке дестинације, ГуглДрајв идеално место за складиштење фотографија, докумената и другог, нама важног садржаја, а ЏиМејл ту како бисмо остали у контакту са пријатељима и сарадницима.

Ипак, његове "услуге" нису бесплатне - цена коју плаћамо како би нам био на располагању увек и свуда јесте цена наше приватности. Звучи застрашујуће, али тако је: Гугл анализира наше преферене, путању кретања и узраст како би што боље одговорио на наше наредне упите и пласирао рекламу која је баш по нашој мери.

Како да знамо шта Гугл зна о нама? Одговор се крије на површини - у његовим функционалима.

АдЦентар - открива интересовања

Приликом креирања налога на Гуглу унели сте тек део података о себи - име и презиме, вероватно датум рођења и тачку света у којој се налазите. Али, то је тек врх леденог брега. Остатак интересовања Гугл открива захваљујући сајтовима које посећујете и рекламама на које кликћете. Тако, мало помало, он попут пузли "слаже" ваш лик: пол, узраст, интересовања, језик којим говорите и слично. Слику о себи очима Гугла можете пронаћи на његовом АдЦентру, који прикупља информације о вама ради пласирања таргетираних реклама.

Тајмлајн - зна где сте били

Уколико користите мобилни телефон са Андроид оперативним системом, Гугл по аутоматизму добија информације о томе куда се крећете и која места посећујете. Уосталом, сигурно сте приметили да вам се, неколико дана након посете новом ресторану, на телефону приказала нотификација да оцените тај угоститељски објекат. То није случајно, већ зато што је Гугл регистровао да сте у њему били одређено време. Ако вас занима историја свих локација на којима сте били, опција Тајмлан ће вам добро доћи у ту сврху.

Хистори - памти све што сте "гуглали"

Сећате ли се када сте на интернету претраживали које су цене за, примера ради, одмор у Грчкој у јеку сезоне? Или колико километара има од Београда до Пефкохорија? Ви вероватно не, али Гугл зна тачан дан и време када сте те појмове укуцали у претрагу. Опција "хистори", која се отвара кликом на тастере Ctrl+H у претраживачу чува све ваше упите упућене Гуглу, па, уколико вам треба да се пристетите, или можда избришете неку претрагу како је нико не би видео, то можете лако учинити на овој адреси.

ГуглФотос зна како изгледате, а ГуглАсистент препознаје ваш глас

Захваљујући све напреднијим функцијама Гугл претраживача, данас је сурфовање интернетом једноставније него икада. Све што је потребно јесте да изговорите оно што вас занима и за трен ока ће се на екрану приказати списак сајтова који нуди тражено. Међутим, помажући вам, он бележи сваки изговорени тон и складишти га у својој меморији, како би га ГуглАсистент наредни пут препознао. Исто тако, захваљујући опцији "фотос", у којој се налази база фотографија које правите телефоном или добијате у порукама, Гугл врло добро зна и како изгледате. 

image