Магазин

Гугл о нама зна (скоро) све: Можемо ли да га натерамо да све "заборави"

Гугл је најпознатији сервис на свету који свакодневно користи готово читава популација на Земљи. Он нам је увек на располагању, али - по цену наше приватности. Како обрисати "памћење" Гуглу?
Гугл о нама зна (скоро) све: Можемо ли да га натерамо да све "заборави"© Canva / Luca Sammarco

На послу, у учењу, у слободно време - Гугл претраживач је наш верни сапуник који пажљиво бележи све што изговоримо, претражимо на интернету или сачувамо на свом налогу. Уколико и вама сазнање да Гугл о вама зна (скоро) све улива дозу нелагоде, постоји начин да томе станете на пут, а његово "памћење" потпуно обришете.

Брисање историје претраживања

Гугл у својој меморији чува све појмове које сте икада претраживали путем овог браузера користећи свој налог. Било да је у питању једна специфична претрага или комплетна историја "гуглања", брисање је могуће. Регистру својих упита на овом претраживачу можете једноставно приступити на картици "Web & App Activity" у оквиру опције "My Google Activity", одакле можете обрисати историју претходних претрага и искључити меморисање свих наредних.

Како да Гугл "заборави" где смо све били

Осим што зна шта претражујемо, Гугл врло добро зна и којим се путањама крећемо и која места посећујемо током дана. Уколико желите да се са вашег налога уклоне све информације о кретању, на картици "Timeline" треба да кликнете на "Manage history", а затим и на брисање свих записа. Уколико желите да Гугл никада више не памти где сте били (и шта сте тамо радили), потребно је да искључите опцију "бекаповања", односно чувања података о кретању.

Може ли се управљати информацијама о интересовањима

Наша интерсовања су Гуглу нарочито занимљива, будући да се на основу онога што нас занима приказују и рекламе. Иако често врло корисне, оне некада могу открити и превише о нама. Уколико желите да обришете све што се тиче ове категорије, то можете учинити у Ad Center. На картици "Ad Personalization" налази се "прекидач" који показује да ли је прикупљање ваших интересовања активирано, а на самом дну странице можете управљати свим претходним подацима. Уколико прикупљање ових информација искључите, обрисаће се и све што је Гугл претходно сачувао о вама.

image
VV inauguration
banner