Магазин

Зашто се мења боја бебиних очију

Некада се деца рађају са плавим очима, али им се с временом боја промени како расту. До треће године живота, ова очигледна промена може да се догоди више од једног пута и за то је "кривац" меланин.
Зашто се мења боја бебиних очију© Pixabay/pexels

Није неуобичајена појава да се боја очију бебе промени. На пример, од плаве постане браон и ово је уобичајена појава, каже Бењамин Берт, офтамолог. Стручњаци наглашавају да се најзначајније промене у боји дешавају између трећег и шестог месеца. Али нијанса коју видимо са 6 месеци можда се формира – што значи да би требало да сачекамо неколико месеци да бисмо могли да тврдимо са сигурношћу коју боју очију има дете.

Иако не можемо да предвидите тачан узраст када ће боја очију бебе бити трајна, Америчка академија за офталмологију каже да већина беба сталну боју формира до 9 месеци. Међутим, некима је потребно мало дуже, те тек са 3 године буде јасно да ли има плаве, зелене, браон очи.

Која боја је најчешћа

Када је у питању боја коју ће "примити" очи бебе, шансе иду у корист браон боје. У студији која је укључивала 192 новорођенчади откривено је да је преваленција боје при рођењу била:

  • 63 одсто браон
  • 20,8 одсто плава
  • 5,7 одсто зелено/браон
  • 9,9 одсто неодређено
  • 0,5 одсто делимична хетерохромија (варијација у боји)

Зашто долази до ове промене код беба

Меланин, врста пигмента који доприноси боји косе и коже, такође игра значајну улогу у шареници или дужици, односно мишићној опни између рожњаче и сочива - кроз њу улазе светлосне зраци у око. Како меланоцити у дужици реагују на светлост и луче меланин, Америчка академија за педијатрију каже да ће боја почети да се мења. Очи које су тамније нијансе од рођења, имају тенденцију да остану тамне, док ће неке очи које су почеле са светлијом нијансом такође потамнити како се производња меланина повећава.

Ово се обично дешава током прве године живота, а промена боје се успорава након 6 месеци. Мала количина меланина доводи до плавих очију, али повећава секрецију и беба може завршити са зеленим или браон.

"Меланин таложен у нашој шареници дају боју очију. И што више меланина имате, то су вам очи тамније. Пигмент је заправо потпуно смеђ по изгледу, али количина присутна у шареници може да одреди да ли имате плаве, зелене или смеђе очи", каже Берт.

Генетика утиче на боју очију

Генетски материјал значајно доприноси какве боје очију ће имати беба. Стручњаци напомињу да није само један ген тај који одређује боју очију малишана. Многи гени делују у сарадњи. Иако неуобичајено, да деца имају плаве очи иако родитељи имају смеђе. Али ако оба родитеља имају смеђе очи, а бака и деда плаве очи, повећава се шанса да ћемо имати плавооку бебу, Хелтлајн.

image